Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Σενάριο πρώτο: Αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τον βασικό ρόλο ως προς την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος παίζει το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Για παράδειγμα στις προηγούμενες εκλογές του Μάϊου το 19,02% είχε μείνει εκτός βουλής. Στην περίπτωση, λοιπόν, που σημειωθεί στις επερχόμενες εκλογές ένα ανάλογο φαινόμενο, τότε αρκεί στο πρώτο κόμμα ποσοστό 33% για να αποσπάσει 152 έδρες. Όσα περισσότερα κόμματα μείνουν εκτός βουλής τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Βάσει του εκλογικού νόμου για να υπολογιστεί ο αριθμός των εδρών που θα λάβει το κάθε κόμμα πολλαπλασιάζεται το ποσοστό του με το 250 και ακολούθως διαιρείται με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που περνούν το 3%. Το αποτέλεσμα δίνει τις έδρες στις οποίες πρέπει να προστεθούν άλλες 50 βάσει του εκλογικού μπόνους. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να δούμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό επαλήθευσης: 20%.
Σενάριο δεύτερο: ΣΥΡΙΖΑ & ΠΟΤΑΜΙ. Ασφαλώς και είναι το πλέον δημοφιλέστερο σενάριο αφού όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει το 29% αλλά μάλλον φαίνεται πως δεν θα υπερβεί και το 33%. Αν έχουμε αρκετά κόμματα τα οποία είναι εκτός βουλής τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί ένα 35% και άνω για να σχηματιστεί κυβέρνηση νούμερο που δύσκολα θα έχει. Το ΠΟΤΑΜΙ φαίνεται πως θα συγκεντρώσει ένα 5-6% και ως εκ τούτου θα μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό επαλήθευσης: 20%.
Σενάριο τρίτο: ΣΥΡΙΖΑ & Ν.Δ ή ΣΥΡΙΖΑ & Ν.Δ & ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται να δούμε μια κυβέρνηση πάνω στη λογική της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εφόσον καμία παράταξη δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο τρίτο κόμμα. Ποσοστό επαλήθευσης: 10%.
Σενάριο τέταρτο: ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για σενάριο βόμβα. Δύο είναι τα στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την άποψη. Το πρώτο είναι οι γέφυρες που δει να πέφτουν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η ύπαρξη πληθώρας πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που αποδεικνύει την στενή ιδεολογική συγγένεια των δύο πολιτικών χώρων. Δεδομένου πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει μια πολιτική «κωλοτούμπα» στα ζητήματα γύρω από το Μνημόνιο και τις πολιτικές που απορρέουν από αυτό δεν αποκλείεται να δούμε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ με πιθανή αποχώρηση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ποσοστό επαλήθευσης: 5%.
Σενάριο πέμπτο: ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ. Είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο να λάβει χώρα αφού καιρό τώρα είναι γνωστός ο πολιτικός έρωτας μεταξύ Πάνου Καμμένου και Αλέξη Τσίπρα. Παρά τις όποιες διαφωνίες ακούγονται από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να δούμε μια συγκυβέρνηση Καμμένου Τσίπρα αφού αποτελούν τους βασικούς εκφραστές της «αντιμνημονιακής» πολιτικής. Ποσοστό επαλήθευσης: 30%.
Σενάριο έκτο: Ν.Δ & ΠΟΤΑΜΙ ή Ν.Δ & ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα σενάριο (παρόμοιο με αυτό των εκλογών του Ιουνίου 2012) που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες αφού για να γίνει αυτό πρέπει η Ν.Δ να είναι πρώτο κόμμα. Διαφορετικά, ακόμα και πάνω από 30% να πάρει εξακολουθεί να στερείτε υγιούς βάσης συνεργασίας εξαιτίας της έλλειψης του μπόνους των 50 εδρών. Ποσοστό επαλήθευσης: 5%.
Σενάριο έβδομο: ΣΥΡΙΖΑ & ΠΟΤΑΜΙ & ΑΝΕΛ. Δεν αποκλείεται να δούμε ένα μέτωπο αντιμνημονιακών δυνάμεων ήτοι ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ σε συνεργασία με μια φιλοευρωπαϊκή και εν πολλοίς μνημονιακή δύναμη το ΠΟΤΑΜΙ. Το τελευταίο θα λειτουργήσει ως ρυθμιστής οικονομικών ζητημάτων μνημονιακής πολιτικής ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκει άλλοθι απέναντι στις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει. Ποσοστό επαλήθευσης: 10%.