Η χώρα μετρά πλέον αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και σε ακριβώς ένα μήνα από σήμερα θα στηθούν οι κάλπες με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν ήδη ξεκινήσει τις περιοδείες τους ανά τη χώρα. Τα πιθανά σενάρια των επερχόμενων εκλογών τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή ΕΡΤALKS με καλεσμένους τους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Γιάννη Δραγασάκη και Δημήτρη Οικονόμου.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι μια κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από τρία κόμματα, τα οποία δεν θα είναι η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων, χωρίς τη συμμετοχή δηλαδή του πρώτου κόμματος, αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση όχι μόνο της θέλησης του λαού αλλά και της ιστορικής διαδρομής μιας ψήφου και μιας αντίληψης και μιας κουλτούρας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι “υπάρχει το θέμα της τερατογένεσης σε ότι αφορά στο σε τί συγκλίνουν αυτές οι δυνάμεις μεταξύ τους. Γιατί αν υπήρχαν αυτές οι συγκλίσεις και υπήρχαν προγραμματικές συγκλίσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό και είχαν αποτυπωθεί σε διάφορες ψηφοφορίες στη Βουλή, σε κρίσιμα ζητήματα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ναι, υπάρχουν κάποιες δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν μεγάλες διαφορές και ίσως θα μπορούσαν να βρεθούν μαζί. Εδώ όμως συζητάμε για δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται οι μεν στον αντίποδα του ευρωπαϊκού τόξου, οι δε με μια υπεράσπιση του έργου της πενταετίας 2015 – 2019, η οποία κατ εμέ και νομίζω και για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ήταν μια οδυνηρή εμπειρία. Και υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει συνέχεια σε πολλά κεντρικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα βρεθεί με τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας“.
Σε ερώτηση για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2011 – 2015 απάντησε ότι ήταν μια περίοδος βαθιάς κρίσης κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν άντεξε να πάει παραπέρα μόνο του το δρόμο των μνημονίων και μια περίοδος στην οποία αισθανθήκαμε ότι διακινδυνεύει η βασική κατάκτηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Από πλευράς του ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι έχει χρέος να συμβάλλει στο “να ακούσει ο κόσμος τις προτάσεις των κομμάτων και όχι αυτά που νομίζει ο κύριος Μητσοτάκης ότι είναι προτάσεις των κομμάτων. Έτσι λοιπόν εμείς ξεκινάμε με αφετηριακή διαπίστωση πού βρισκόμαστε ως χώρα. Και λέμε λοιπόν ότι έχουμε πολύ βαριά κληρονομιά Μητσοτάκη. Ακούτε διάφορα ψεύδη κλπ. Η πραγματικότητα ποια είναι. Έχουμε 50 δισεκατομμύρια επιπλέον χρέος. 356 δισεκατομμύρια ήταν το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2019, 406 είναι τώρα, αύξηση 50 δισεκατομμύρια χρέος. Αυτό το οποίο θέλω να ακούει ο ελληνικός λαός είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που όπως και αν μετρήσουμε το χρέος μας είμαστε η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης. Άρα το να αγνοείτε αυτό το πρόβλημα να συγκαλύπτεται, εμένα μου θυμίζει την περίοδο πριν από το 2009, πριν από το 2010 που και τότε έλεγαν ότι η χώρα είναι θωρακισμένη και μετά ήρθε ο ουρανός σφοντύλι“.
“Η κυβέρνηση που θα αναλάβει μεθαύριο θα έχει ορισμένες υποχρεώσεις, ορισμένα προβλήματα. Εγώ θεωρώ ότι ο λαός πρέπει να έχει επίγνωση των προβλημάτων και των πιθανών λύσεων των προβλημάτων. Πρώτο πρόβλημα ένα το χρέος που είναι αυξημένο κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Εγώ λέω ότι πρέπει να ανησυχούμε διότι το χρέος, όπως και αν μετριέται, η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Δεύτερο πρόβλημα, ενώ κατακρεουργήθηκαν οι μισθοί και μας έλεγαν ότι με τη μείωση μισθών δεν θα είχαμε πρόβλημα στο έλλειμμα, δεν θα είχαμε έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, διαπιστώνουμε ότι οι εισαγωγές αυξάνονται γρηγορότερα. Διότι το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε είναι τέτοιο που δεν εξασφαλίζει ισορροπία στις εξωτερικές μας συναλλαγές”. Δεύτερο πρόβλημα λοιπόν, το οποίο δεν συζητείται από τους πολιτικούς, άνοιξε μια συζήτηση. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόσφατα” πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.
“Το σχήμα είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους οι οποίοι βαίνουν αυξανόμενοι. Έχει δέκα χρόνια όπως είπατε, διάδρομο ασφαλείας που εξασφαλίστηκε με την έξοδο από τα μνημόνια, τη ρύθμιση του χρέους που κάναμε, που μετατράπηκαν τα επιτόκια από κυμαινόμενα σταθερά σε χαμηλό επίπεδο. Κι έχουμε κι ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Το πολιτικό λοιπόν πρόβλημα που έχουμε ως κοινωνία είναι το εξής: Εάν συνεχίσουμε τη σημερινή πολιτική, εγώ με όλη την ευθύνη λέω στον ελληνικό λαό ότι θα είμαι πάρα πολύ ανήσυχος. Εν όψει λοιπόν αυτού, ενόψει αυτού τι λέμε: Ότι η χώρα αυτή χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας προοδευτικής προγραμματικής συνεργασίας ευρείας. Διότι η φύση των προβλημάτων που περιγράφουμε απαιτούν συναινέσεις ευρύτερες κλπ. Άρα μιλάμε για μια κυβέρνηση ευρείας προοδευτικής συνεργασίας, μακράς πνοής. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλάνε για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού περιορισμένης μειοψηφίας. Ο κ. Βενιζέλος τις ονομάζει αυτές τις κυβερνήσεις κυβερνήσεις ανοχής. Εγώ και προσωπικά και ως κόμμα έχουμε πάρει θέση ενάντια σε αυτές τις κυβερνήσεις” δήλωσε.
Σε ερώτηση του κ. Βαρβιτσιώτη για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να σχηματίσει κυβέρνηση ως δεύτερο κόμμα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ελληνικό, ο οποίος θα μας ψηφίζει είναι: Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να αγωνιστούμε, να προσπαθήσουμε να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ευρείας βάσης και μακράς πνοής για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο πρώτον θα ανακουφίσει άμεσα τον κόσμο από τα οξύτατα προβλήματα και δεύτερον θα βάλουμε τις βάσεις για μια μακροχρόνια πολιτική μετασχηματισμού του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου“.