Tα σημαντικότερα γεγονότα στην εσωτερική επικαιρότητα είχαν ιδιαίτερα σκληρό πρόσημο. Αν βάζαμε έναν τίτλο αυτός θα ήταν «έγκλημα» και «τιμωρία».
Κολωνός 12χρονη: Η υπόθεση που πάγωσε την ελληνική κοινωνία
Μια από τις πιο σκληρές υποθέσεις που πάγωσε την κοινή γνώμη ήταν αυτή της 12χρονης από τον Κολωνό. Ένα παιδί που σύμφωνα με τις καταγγελίες και τη δικογραφία φέρεται να έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατ’ επανάληψη. Η μητέρα της, κατηγορείται και η ίδια για μαστροπεία, αλλά αρνείται τις κατηγορίες.
Η αρχή του τέλους έγινε κατά την διάρκεια διακοπών της 12χρονης, τον περασμένο Αύγουστο, στη θεία της στη Λευκάδα. Η γυναίκα αντιλήφθηκε την έντονη ενασχόληση της ανήλικης με το κινητό της και ανακάλυψε στη συνέχεια μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου αλλά και φωτογραφίες.
51 διαφορετικά προφίλ ενός κοριτσιού μόλις 12 χρόνων στην πλατφόρμα γνωριμιών του blindchat, 367 συνομιλίες μέσω αυτής με 212 άνδρες, 4 καταθέσεις της ανήλικης και 11 συλλήψεις. Η υπόθεση σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό πάγωσε την ελληνική κοινωνία.
Οι Συλλήψεις
Οι πρώτες συλλήψεις από την Αστυνομία έγιναν στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 53χρονος κατηγορούμενος επιχειρηματίας Ηλίας Μίχος δρούσε μεθοδικά και φέρεται να βίαζε την ανήλικη και παράλληλα να την εξέδιδε σε άλλους άνδρες με αντίτιμο από 50-230 ευρώ.
«Μου έλεγε ακόμη και αριθμούς από πινακίδες για να μπαίνω στα αυτοκίνητα.
Έπαιρνα τα χρήματα που μου έδιναν και του τα παρέδιδα» είχε εξομολογηθεί η 12χρονη.
Το παιδί φέρεται να ζούσε το μαρτύριο στα χέρια του Μίχου, του ανθρώπου που φορούσε το προσωπείο του οικογενειάρχη και θεοσεβούμενου, έχοντας χτίσει ένα προφίλ που τον καθιστούσε άνθρωπο υπεράνω υποψίας.
Ο 42χρονος Ιωάννης Σοφιανίδης, κατηγορήθηκε ,επίσης, ως ένας από τους «πελάτες» που είχε «ψαρέψει» ο Μίχος και βίασε το παιδί, έναντι αμοιβής.
Ακολούθησε και η σύλληψης της μητέρας της 12χρονης με την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας. Η ίδια υποστηρίζει πως δεν γνώριζε για τα εμβάσματα τα οποία εντοπίστηκαν και αφορούσαν την ανήλικη κόρη της. «Αρνείται τις κατηγορίες. Κλαίει, λέει θα αυτοκτονήσει, μη της πάρουν τα παιδιά φοβάται» είχε δηλώσει η δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου.
Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν με ένα επιχειρηματία 32 ετών, έναν 33χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και έναν 36χρονο διοικητικό υπάλληλο δημόσιου νοσοκομείου.
«Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, οι κατηγορίες του είναι μόλις τρεις σελίδες γενικές και αόριστες σε ένα σώμα δικογραφίας 2000 σελίδων» είχε επισημάνει ο δικηγόρος του 33χρονου κατηγορουμένου, Ιωάννης Μπαρκαγιάννης.
«Επικοινώνησα μέσω γραπτών μηνυμάτων με το κορίτσι και της ζήτησα να μου στείλει φωτογραφία της. Μου είπε ότι είναι 17 ετών. Όταν είδα τη φωτογραφία κατάλαβα ότι δεν είναι 17 ετών και σταμάτησα εκεί τη συνομιλία. Δε συναντήθηκα ποτέ μαζί της» είχε αποκαλύψει ο 36χρονος διοικητικός υπάλληλος δημόσιου νοσοκομείου.
Η λίστα των συλλήψεων μακραίνει
H λίστα των συλλήψεων όλοενα και μεγαλώνει με κάποιους να παρουσιάζονται αυτοβούλως στην Αστυνομία. Τελευταία σύλληψη ήταν στις 14 Δεκεμβρίου, ενός 57χρονου συνταξιούχου ναυτικού, με το ψευδώνυμο «Μιχάλης», με την κατηγορία της μαστροπείας και γενετήσιας πράξης με ανήλικη. Τον 57χρονο είχε αναφέρει η 12χρονη στις καταθέσεις της, υποστηρίζοντας ότι είχε ξεκινήσει να συνομιλεί μαζί του από το καλοκαίρι και πως της έκλεινε ραντεβού, όμως δεν τον είχε συναντήσει ποτέ από κοντά.
«Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και εάν υπήρξε και κακοποίηση και άλλων παιδιών από τα άτομα που έχουν ήδη συλληφθεί. Πρέπει να εξεταστούν και τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας», είχε δηλώσει η Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
Υπόθεση Πάτρας
Οικογενειακή τραγωδία που θα γραφτεί στα παγκόσμια χρονικά ή έγκλημα; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η δικαιοσύνη στην υποθεση των τριών παιδιών από την Πατρα που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρια χρόνια.
«Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα, πώς θα μπορούσα να τους κάνω κακό;» είχε δηλώσει η Ρούλα Πισπιρίγκου σε συνέντευξη της, λίγες μέρες πριν συλληφθεί.
Κατηγορείται ότι σκότωσε και τα τρία της παιδιά
Το οικογενειακό δράμα της οικογένειας από την Πάτρα, δημοσιοποιήθηκε από την ίδια την κατηγορούμενη παιδοκτόνο στις 3 Φεβρουαρίου, μόλις 5 ημέρες, μετά το θάνατο και του τρίτου της παιδιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας.
«Σας γέννησα, σας έδωσα ζωή!! Όμως σας έχω θυμώσει, γιατί αφήσατε τη αγκαλιά μου άδεια!! Για μένα δε φύγατε και δε θα φύγετε ποτέ!!! Σας αγαπάω και τις τρεις» είχε αναρτήση η μητέρα των τριών κοριτσιών στο προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.
Οι ψίθυροι, οι υποψίες και οι φήμες είχαν μπει στα χείλη όλων. Είναι δυνατόν μια μητέρα, να σκοτώσει και τα τρία της παιδιά; Η αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα, με αφορμή το θάνατο του 9χρονου κοριτσιού είχε ξεκινήσει ενώ παράλληλα η ίδια η 34χρονη μητέρα και με τον πρώην σύζυγό της αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.
Μέσα σε τρία χρόνια έχασαν και τα τρία τους κορίτσια. Την 3,5 ετών Μαλένα, την 6μηνών ίριδα και τελευταία την 9χρονη Τζωρτζίνα. «Έφυγε η Μαλενίτσα, έμεινε η Τζωρτζινούλα πίσω. Πάντα υπάρχουν δύο παιδιά πίσω, ποτέ ένα. Ήταν η δύναμή μας» είχε εξομολογηθεί η μητέρα.
Σύλληψη μητέρας
Η αντίστροφη μέτρηση για την 34χρονη άρχισε στις 30 Μαρτίου. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον της για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας. Αστυνομικοί τη συνέλαβαν στο σπίτι της στην Πάτρα και την οδήγησαν ενώπιον των αστυνομικών αρχών στην Αθήνα. Τις επόμενες ημέρες, τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, θύμιζαν αρένα.
Μεγάλος αναβρασμός είχε επικρατήσει και στη γειτονιά της οικογένειας στην Πάτρα. Κόσμος πήγαινε έξω από το σπίτι της 34χρονης και άφηνε λουλούδια και σημειώματα στη μνήμη των τριών αδικοχαμένων παιδιών.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας, μπήκαν και οι συνθήκες θανάτου της σπιτονοικοκυράς του ζευγαριού.
Στις 4 Απριλίου, η κατηγορούμενος παιδοκτόνος προφυλακίστηκε για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας. Τα στοιχεία σε βάρος της ήταν συντριπτικά. Στον οργανισμό του αδικοχαμένου παιδιού βρέθηκαν 6,5 mg κεταμίνης ανά ml αίματος. Η δόση ήταν θανατηφόρα, ικανή να σκοτώσει ελέφαντα.
Το παιδί ξεψύχησε μέσα σε 15-20 λεπτά από τη λήψη του δηλητήριου και ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν την τελευταία ώρα με τη Τζωρτζίνα στο δωμάτιο του νοσοκομείου, ήταν η μητέρα της.
«Από Οικογένεια..Εχθροί»
Μόλις δύο ημέρες αργότερα, ο μέχρι τότε υποστηρικτής της 34χρονης, σύζυγός της και πατέρας των τριών νεκρών παιδιών, έγινε κατήγορος και ζητούσε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Δε μπορώ να πιστέψω ότι μέχρι πρότινος, μέχρι και την τελευταία στιγμή, η γυναίκα που υποστήριζα, έχει διαπράξει κάτι τέτοιο. Είμαι σοκαρισμένος, τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Ήταν υπόδειγμα μητέρας προς όλους εμάς τις στιγμές που ήμασταν μπροστά με τα παιδιά. Δεν είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα» είχε δηλώσει ο πατέρας των τριών κοριτσιών.
Τους επόμενους τρεις μήνες, ενώπιον της 18ης τακτικής ανακρίτριας, κατέθεσαν 50 μάρτυρες, γιατροί και νοσηλευτές από τα τρία ιατρικά ιδρύματα που νοσηλεύτηκε η 9χρονη Τζωρτζίνα, αλλά και οι στενοί της συγγενείς.
«Αγωνιστήκαμε και δώσαμε πραγματική μάχη για να σώσουμε την Τζωρτζίνα. Νομίζω τα καταφέραμε να τη θωρακίσουμε και της εξασφαλίσαμε τον περίφημο απινιδωτή και βηματοδότη. Δυστυχώς η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη» είχε αναφέρει ο Διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης.
Ασφυκτικός ο θάνατος της Μαλένας και της Ίριδας
Στην παράλληλη εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας, ανέτρεψαν τα έως τότε δεδομένα των θανάτων των δύο μικρότερων παιδιών και μίλησαν ξεκάθαρα για δολοφονία μέσω ασφυξίας. Η 34χρονη κατηγορείται πλέον και για τις δολοφονίες των δύο μικρότερων παιδιών της.
Η μητέρα αρνείται τις κατηγορίες
Από την πρώτη στιγμή, πριν καν πέσει στα χέρια της Αστυνομίας, έως και σήμερα, η 34χρονη φερομένη ως παιδοκτόνος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες στο έγκλημα που συγκλόνισε όσο κανένα την κοινή γνώμη. Υποστηρίζει ότι και τα τρία της παιδιά πέθαναν από παθολογικά αίτια και ότι η ίδια έκανε ό,τι μπορούσε για να τα σώσει.
Την υπεράσπισή της, τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως το πόρισμα Καρακούκη- Καλόγρηα και έχει διορίσει τεχνικούς συμβούλους- ιατροδικαστές, που, όπως υποστηρίζει, αντικρούουν την ασφυξία, ως αιτία θανάτου για τα μικρότερα παιδιά της κατηγορούμενης.
Σε λίγες ημέρες, η γυναίκα που κατάφερε να γίνει δημοφιλέστερη διαδικτυακή αναζήτηση επί πολλούς μήνες, θα καθίσει στο εδώλιο για τη δολοφονία και την απόπειρα δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Ελληνικό #MeToo
O Δημήτρης Λιγνάδης, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ένας 39χρονος προπονητής ιστιοπλοΐας βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταγγελιών του ελληνικού #MeToo στις αρχές του 2021, κάθωντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σεξουαλικά εγκλήματα, τους πρώτους μήνες του 2022.
Οι αποφάσεις
Ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για δύο βιασμούς ανήλικων αγοριών. Το δικαστήριο, όμως, του έδωσε αναστολή έως την έφεση και τον αποφυλάκισε με περιοριστικούς όρους.
Ο προπονητής ιστιοπλοΐας καταδικάστηκε σε 13 χρόνια, όχι για βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού, όπως κατηγορούταν, αλλά για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.
Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ο ίδιος ωστόσο, έχει αποφυλακιστεί εδώ και αρκετούς μήνες, περιμένοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Οργή για την αποφυλάκιση του Λιγνάδη
Η δίκη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου για τέσσερις βιασμούς ανήλικων αγοριών και ενός νεαρού άνδρα διήρκεσε πέντε μήνες. Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης και αλληλοκατηγοριών. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις εναντίον του. Το δικαστήριο, με μια οριακή απόφαση, τον καταδίκασε για δύο βιασμούς 17χρονων με αναστολή.
«Ενάμιση χρόνο, παίζανε μόνοι τους μπάλα, νομίζω ότι τώρα δικαιούμαι να μιλάω κι εγώ και πιστεύω ότι στο τέλος της περιπέτειας, στο Εφετείο, πιστεύω ότι θα δικαιωθώ πλήρως και θα αποκατασταθεί η αλήθεια» είχε δηλώσει ο ηθοποιός κατά την αποφυλάκιση του.
Η αποφυλάκισή του, παρά την καταδίκη για βαριά κακουργήματα προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Σε φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις σε όλη τη χώρα, ηθοποιοί και θεατές αναρτούσαν κατά καιρούς πανό διαμαρτυρίας.
«Στα μαλακά» ο Προπονητής
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της 22χρονης σήμερα Αμαλίας, αλλά και της Σοφίας Μπεκατώρου, που ανέδειξε την υπόθεση, για τη δικαστική απόφαση που αφορούσε στην υπόθεση του προπονητή ιστιοπλοΐας.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον καταδίκασε, αλλά όχι για το βιασμό της 11χρονης τότε αθλήτριάς του, παρά μόνο για κατάχρηση της 11χρονης σε ασέλγεια. Δέχτηκε δηλαδή ότι ένα 11χρονο παιδί είναι σε θέση να διακρίνει τις γενετήσιες πράξεις από το βιασμό και κυρίως να αντισταθεί σε αυτόν.
«Είμαστε οικογένεια και είμαστε εδώ για να το παλέψουμε, όλοι μαζί και για όλους τους υπόλοιπους που ακολουθούν κι ελπίζω να ακολουθήσουν» είχε αναφέρει η 22χρονη πλέον αθλήτρια Αμαλία.
«Μέσα από την δικιά της δίκη δικαιωνόμαστε οι γυναίκες αλλά και οι άνθρωποι που είναι θύματα» είχε δηλώσει η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου.
Όπως στην περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη, έτσι και στην υπόθεση του προπονητή ιστιοπλοΐας, ασκήθηκε εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και στο Εφετείο οι καταδικασθέντες θα βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με τα ίδια αδικήματα.
Με ρυθμό «χελώνας» η δίκη Φιλιππίδη
Η δίκη του άλλοτε λαμπερού πρωταγωνιστή της τηλεόρασης και του θεάτρου για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου. Εννέα μήνες μετά, δεν έχει ακόμη απολογηθεί ο Πέτρος Φιλιππίδης. Και στη δίκη αυτή, περισσεύουν η ένταση, οι εκατέρωθεν βολές, αλλά και τα απρόοπτα.
Στο πλευρό των τριών καταγγελλουσών, βρίσκονται αδιαλείπτως οι ηθοποιοί που πρώτες κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έχει περάσει για να καταθέσει το μισό ελληνικό θέατρο. Ο κατηγορούμενος, όμως, αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες εναντίον του.
Η απολογία του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου.
Η στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού που συγκλόνισε
Ξημερώματα 1ης Φεβρουαρίου ο 19χρονος Άλκης Καμπανός, έπεσε θύμα οπαδικης βίας. Δολοφονείται εν ψυχρώ από ομάδα οπαδών αντίπαλης ομάδας. Η πολιτεία με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του άτυχου νεαρού πήρε μέτρα για την οπαδική βία ενώ στο μικροσκόπιο μπήκαν η λειτουργία των αθλητικών συνδέσμων και ο ρόλος των ΠΑΕ.
Η ανάλυση των επικοινωνιών και των βίντεο με την βοήθεια των εγκληματολογικών εργαστηρίων, οδήγησαν τους Αστυνομικούς στην ταυτοποίηση των 12 μελών της σκληρής «συμμορίας», που τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 βγήκαν ως τάγμα εφόδου για να κυνηγήσουν φιλάθλους άλλης ομάδας. Στο δρόμο τους βρέθηκε ο ο 19χρονος Άλκης Καμπανός. Ο νεαρός πέφτει νεκρός τόσο από τον άγριο ξυλοδαρμό του που σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση θα επέφερε το θάνατό του, όσο και από το χτύπημα με δρεπάνι.
«Αν δεν βάλουμε μυαλό μπορεί να συνεχίσουμε τον πόλεμο μεταξύ μας, να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, δεν ξέρω πού πάμε» είχε δηλώσει ο πατέρας του άτυχου νεαρού.
Η ομάδα των χούλιγκανς, με τρία οχήματα είχε ξεκινήσει τις περιπολίες στα στενά του Χαριλάου. Στην οδό Πλαστήρα το τρίτο αυτοκίνητο έστριψε στην οδό Γαζή. Στα σκαλιά πολυκατοικίας καθόταν ο Άλκης με την παρέα του και συζητουσαν. Από το αυτοκίνητο των δραστών βγήκαν τρία άτομα και ρώτησαν τα παιδιά «τί ομάδα είναι;». Στο μεταξύ είχαν σταματήσει και τα άλλα δύο αυτοκίνητα, από τα οποία αποβιβάστηκαν και οι υπόλοιποι φερόμενοι ως δράστες.
«Οι φίλαθλοι, οι οπαδοί να πηγαίνουν στους αγώνες για να βιώσουν, να ζήσουν τη χαρά του αθλητισμού. Αυτό ζητάμε και να σταματήσουν αυτά τα επεισόδια» είχε αναφέρει η μητέρα του Άλκη.
Ένας από τους δύο φίλους του Άλκη, έτρεξε για να σωθεί πηδώντας τα κάγκελα διπλανής πολυκατοικίας. Είχαν και τον ίδιο μαχαιρώσει πισώπλατα. Ένα ακόμα παιδί από την παρέα ήταν αιμόφυρτο από μαχαιριά.
«Προσπαθούσα να του μιλήσω αλλά δεν επικοινωνούσε. Είχα γεμίσει και εγώ με αίματα παντού, έτρεχε αίμα από το κεφάλι μου, από τα πόδια μου και είχα πάνω μου και το αίμα του Άλκη» είχε αποκαλύψει φίλος του Άλκη και παρών στο αιματυρό συμβάν.
«Το παιδί μου δεν είχε σχέση ούτε με ΠΑΟΚ ούτε με Άρη, δεν είχε σχέση με τίποτα» είχε πει φορτισμένη η γιαγιά του νεαρού.
Το βούλευμα
Στο 182 σελίδων βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης γίνεται λόγος για προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη επίθεση που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα.
Η ομάδα των δώδεκα δεν έδειξε κανένα οίκτο. Συνέχιζαν να χτυπούν με μανία των Άλκη Καμπανό, ακόμα και όταν ο τελευταίος βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος και εκλιπαρούσε να μην τον χτυπούν άλλο.
«Αυτό που άκουσα… “Φτάνει μη με χτυπάτε άλλο”. Μετά τον πήραν από εκεί και τον έφεραν εδώ. Πήγε από πάνω φίλος του και του λέει “άνοιξε τα μάτια σου, μίλησέ μου”» είχε αποκαλύψει αυτόπτης μάρτυρας.
Μέτρα για την οπαδική βία
Ο 19χρονος Άλκης γίνεται σύμβολο στον πόλεμο κατά της οπαδικής βίας. Άρχισαν έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και σφραγίστηκαν όσοι δεν πληρούσαν τις προβλέψεις του νόμου.
Τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα με αυστηροποίηση των ποινών. Μεταξύ άλλων:
-Αυξάνονται οι ποινές για οπαδικά εγκλήματα.
– Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας
– Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας.
Οι 12 κατηγορούμενοι αντιμετώπισαν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, της επίθεσης και κατοχής αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.
Η δίκη θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, προτού λήξει το 12μηνο της προσωρινής κράτησης τους.
Κιβωτός του Κόσμου
Ένα πόρισμα του συνηγόρου του πολίτη με καταγγελίες μεταξύ άλλων για ασέλγεια σε ανήλικο που μεταβιβάστηκε στην Εισαγελία φέρνοντας ένα ντόμινο αποκαλύψεων για την Κιβωτό του Κόσμου.
Κεραυνός εν αιθρία ήταν η είδηση της καταγγελίας ενός 19χρονου για ασέλγεια από τον τότε επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιο, συγκλονίζοντας την ελληνική κοινωνία. Το νεαρό σήμερα αγόρι, στις 16 Νοεμβρίου, βρήκε το θάρρος και μίλησε στις αστυνομικές αρχές για τον εφιάλτη που καταγγέλλει ότι ζούσε, ως τρόφιμος δομών της ΜΚΟ.
«Όταν τα έκανε αυτά δεν μου έλεγε κάτι, ούτε άλλαζε το ύφος του. Είχα φτάσει σε σημείο να φοβάμαι να περνάω δίπλα του και να μιλάω γιατί θα το γυρνούσε σε σημείο που τον συνέφερε αυτόν. Έφτασα σε σημείο να τον σιχαίνομαι αλλά ένιωθα ότι δεν μπορούσα να το αλλάξω αυτό» είχε αποκαλύψει ο 19χρονος.
Έπειτα ακολούθησε ορυμαγδός αποκαλύψεων. Δεύτερη καταγγελία για ασέλγεια από τον πατέρα Αντώνιο σε βάρος ενός 15χρονου σήμερα αγοριού. Δεκάδες καταγγελίες για σωματική κακοποίηση των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της οργάνωσης, τιμωρίες, στέρηση φαγητού, απομόνωση, ακόμα και απομάκρυνση από τη φοίτηση στο σχολείο. Η κοινή γνώμη παρακολουθούσε άφωνη.
«Έχω μπει δύο, τρεις φορές στην απομόνωση. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω κάτσει είναι 3 εβδομάδες σε ένα δωμάτιο με μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι. Δεν σε άφηνα ούτε να μιλήσεις με τα άλλα τα παιδιά. Έβγαινες μόνο για εργασία και ξανάμπαινες μέσα στο δωμάτιό σου» είχε δηλώσει πρώην φιλοξενούμενος.
«Ήμασταν σε αποθήκη και με είχε χτυπήσει με 2-3 σφαλιάρες και έκλαιγα από τον πόνο γιατί μού έλεγε να παραδεχθώ κάτι που δεν έκανα. Ήμουν αδύναμος τότε και δεν είπα τίποτε» είχε πει φιλοξενούμενος της δομής.
«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό. Γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι» είχε εξομολογηθεί μια ανήλικη.
Aποτροπιασμό προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τιμωρία και εγκλεισμό των ανυπάκουων ανήλικων τροφίμων σε αυτό το πράσινο κλουβί για παπαγάλους σε δομή του Βόλου. Ενώ το περιεχόμενο αυτού του κάδρου φάνηκε να περικλείει το μότο των στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου για τη διαχείριση των ανηλίκων.
«Μας είχαν δοθεί κάποιες οδηγίες και αυτές προσπαθούσαν να πούνε στους καινούργιους παιδαγωγούς. Ότι δεν είμαστε γονείς τους, να τους φερόμαστε με τρόπο που να δείχνει πειθαρχία, να τα φωνάζουμε, να μην τα αγκαλιάσουμε. Ερχόντουσαν να μας υποδείξουν πώς να τιμωρούμε τα παιδιά. Να κάθονται στον τοίχο όλη μέρα και να κοιτάνε τον τοίχο όρθια για ώρες» είχε αποκαλύψει πρώην εθελόντρια της Δομής της Χίου.
Είμαι Αθώος
Ο πατέρας Αντώνιος και η Πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, μόλις μία ημέρα μετά την κατάθεση του 19χρονου που άνοιξε τον ασκό του αιόλου, διακήρυξαν την αθωότητά τους στην ΕΡΤ.
«Τα παιδιά που δεν έχουν όρια, που προέρχονται από δύσκολες οικογένειες και πολλές φορές συγκρουόμαστε για να τα βοηθήσουμε να πάνε στο σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους. Συγκρουόμαστε με την έννοια ότι δεν θα επιτρέψουμε παραβατική συμπεριφορά» είχε δηλώσει ο Πατέρας Αντώνιος.
«Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή κάποιο παιδί είχε την κακία και δεν ξέρω τι άλλο να καταθέσει αυτά τα πράγματα» είχε πει η Πρεσβυτέρα.
Το ντόμινο των αποκαλύψεων πυροδότησε καταιγιστικές εξελίξεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού, με Πρόεδρο την ίδια την Πρεσβυτέρα, καρατομήθηκε και στη θέση τους ανέλαβαν νέα πρόσωπα που σχετίζονται με τη φροντίδα και την προστασία παιδιών.
Στον ιδρυτή της Οργάνωσης και σε τρεις πρώην εργαζόμενους που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, απαγορεύθηκε η είσοδος στις δομές της Κιβωτού και λίγες ημέρες αργότερα ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του, απομακρύνθηκαν από το διαμέρισμα της δομής του Κολωνού, στο οποίο διέμεναν.
«Φύλλο και φτερό» τα Οικονομικά
Κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν «φύλλο και φτερό» όλες τις δομές της Κιβωτού στην επικράτεια. Η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δέσμευσε όλη την προσωπική κινητή και ακίνητη περιουσία του πατέρα Αντωνίου, της γυναίκας του και των γονιών του. Το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής ήταν κόλαφος για το προβεβλημένο στέλεχος της οργάνωσης, την πρεσβυτέρα και ακόμη δύο πρόσωπα
Στις 9 Ιανουαρίου, ο πατέρας Αντώνιος θα περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων ανηλίκων. Μετά τις 10 Ιανουαρίου θα πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι 7 υπάλληλοι της Κιβωτού για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων.
Περιβαλλοντικός όλεθρος: Κακοκαιρία «Ελπίς» και μεγάλες φωτιές
Η κακοκαιρία του Ιανουαρίου 2022 στην Αττική παρέλυσε τα πάντα. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα οχήματα τους για ώρες στην Αττική οδό, μετά από μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της πρωτεύουσας χιονόπτωση.
Η κακοκαιρία «Ελπίς», έφερε «απ-ελπισία» σε χιλιάδες οδηγούς, κυκλοφοριακό χάος και απόγνωση. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα ή φάρμακα και με την στάθμη των καυσίμων στα αυτοκίνητα να κατεβαίνει.
Οι οδηγοί τόνιζαν ότι όταν μπήκαν στην Αττική Οδό κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει για το ότι ο δρόμος είχε κολλήσει, αλλά ούτε τους είχαν ζητήσει να τοποθετήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους.
Οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού δεν απαγόρευσαν τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Ευθείες ήταν οι βολές κατά της εταιρείας από τον υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών» είχε δηλώσει σε ανακοίνωση της η Αττική Οδός Α.Ε.
Πολιτική προστασία, Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική είχαν ριχτεί στη μάχη του απεγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων.
Έπειτα από επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τη διοίκηση της Αττικής οδού, η εταιρεία κατέβαλε αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο.
Η σφοδρή χιονόπτωση καθήλωσε εκατοντάδες αυτοκίνητα στον κύριο οδικό άξονα της Αθήνας, από το κέντρο της πόλης μέχρι τα Μεσόγεια, με πολλούς αγανακτισμένους οδηγούν να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους. Εκτεταμένα ήταν και τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία, τα οποία λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση, ενώ και ο Δημόσιος Τομέας λειτούργησε με τηλεργασία.
Πυρκαγιά στην Αττική
Στις 19 Ιουλίου 2022 στις 5 και 20 το απόγευμα, ξέσπασε φωτιά ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, ενώ επεκτάθηκε στην Ανθούσα, στην Διώνη, τον Γέρακα και την Παλλήνη.
Η νύχτα ήταν εφιαλτική για κατοίκους και πυροσβέστες που πάλευαν με θηριώδεις φλόγες, δυνατό αέρα και αποπνικτική ατμόσφαιρα.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ειδικά στην περίπτωση του εμπρησμού στην Πεντέλη» είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απελπισμένος από την καταστροφή, ένας ηλικιωμένος έβαλε τέλος στη ζωή του. Ήταν η Τρίτη φορά που καιγόταν το σπίτι του.
«Η ανθρώπινη αμέλεια είναι η κυριότερη αιτία της πυρκαγιάς» είχε επισημάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας.
Πόρτα πόρτα οι αστυνομικοί έψαχναν στα σπίτια για να απομακρύνουν ανθρώπους.
Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, στο 112 έστειλε μηνύματα για εκκένωση των περιοχών, ωστόσο πολλοί κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους, για να σώσουν με όποιο μέσο είχαν τις περιουσίες τους.
Από τη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, κάηκαν περίπου 28.000 στέμματα.
Πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου
Η πυρκαγιά του Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκάλεσε σημαντικές καταστροφές. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος η φωτιά, έπληξε πάνω από 45.000 στρέμματα, ενώ έκαψε ολοσχερώς περισσότερα από 22.000.
Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα για αρκετές ημέρες. Τα μέτωπα ήταν μεγάλα και οι εστίες πολλές. Πυροσβεστικές δυνάμεις, δυνάμεις του στρατού, δασικές υπηρεσίες, εθελοντές, υλοτόμοι, κάτοικοι της περιοχής βρίσκονταν επί ποδός. Η εναλλαγή του ανέμου καθώς και το δύσβατο της περιοχής έκανε πολύ δύσκολο το έργο τους.
Δραματικές ήταν οι νύχτες για τους κατοίκους της Δαδιάς, όταν η φωτιά είχε απειλήσει και το χωριό. Αστυνομικοί και άνδρες της πολιτικής προστασίας, είχαν μπει στα σπίτια του χωριού και βοήθησαν ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν.
Πυρκαγιά στη Λέσβο
Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών έγιναν στάχτη τον μήνα Ιούλιο και στην Λέσβο. Σπίτια υπέστησαν ζημιές και η φωτιά, στα Βατερά της Λέσβου, που έκαιγε για πολλές ώρες, συνέχισε την καταστροφική της πορεία προς το χωριό Βρίσα.
«Μεγάλη καταστροφή» είχε δηλώσει κάτοικος της περιοχής.
Στα Βατερά, οι φλόγες είχαν φθάσει μέχρι τη θάλασσα ενώ κάηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Κάτοικοι είχαν μπει μέσα στη θάλασσα για να σωθούν.
Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 2022 έχουν επηρεάσει μια συνολική έκταση άνω των 130.000 στρεμμάτων.
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη – Κάτια Νιάκαρη
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr