Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Τα Σκοπια βιάζονται για λύση. Η Ελλάδα το αντίθετο.

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πρόθυμη να λύσει το ζήτημα της ονομασίας από τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, την περίοδο δηλαδή που οι εθνικιστές του Γκρουεφσκι δεν θα έχουν περιθώρια αντίδρασης και η κοινωνική αποδοχή του πρωθυπουργού θα είναι στο υψηλότερο σημείο. Για αυτό και ο ΥΠΕΞ την Σκοπίων επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτη επίσκεψη εκτός συνόρων.

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς αφήνει να εννοηθεί πως δεν χρειάζεται βιασύνη και πως πρέπει να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης πριν φτάσουμε στην ουσία του ζητήματος που είναι το ονοματολογικό.

Η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να τελειώνει με το ζήτημα που μας ταλαιπωρεί 25 χρόνια. Από το να συμπεριφερόμαστε σαν χελώνες ας δουλέψουμε επιτέλους με ταχύτητες σοβαρής χώρας. Πόσες διερευνητικές επαφές και συναντησεις υπηρεσιακών απαιτούνται για να κάνουμε το αυτονόητο; Όταν η άλλη πλευρά είναι αποφασισμένη να τελειώσει με τον αλυτρωτισμό, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του συνόλου των εκπροσώπων της νέας Κυβέρνησης, δεν μπορεί η δίκη σου απάντηση να είναι “περιμένετε”.
Η ελληνική διπλωματία δεν διακρίνεται για την ταχύτητα της. Είναι κρίμα όμως εξαιτίας της δίκης μας κωλυσιεργίας να χαθεί μια ιστορική ευκαιρία. Μπορεί η Ελλάδα να βιάζεται λιγότερο από τα Σκόπια για την επίλυση της διαφοράς ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να λειτουργήσει ταχύτερα από τους Σκοπιανούς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων