Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Την ώρα που η Τρίπολη πνίγεται στα σκουπίδια κι ακόμα και το ελατόδασος στο Μαίναλο χρησιμοποιείται για χωματερή, η Περιφέρεια της Πελοποννήσου επιχειρεί με “πλαστά” δημόσια έγγραφα να παρουσιάσει ως ζωντανό το έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίματα, το οποίο όμως έχει ήδη χαθεί.
Μάλιστα, η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη ότι κωλυσιεργεί στο να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει προκειμένου “να διασφαλίσει τις χρηματιστηριακές αποδόσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της εταιρείας δηλαδή που κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ κι η οποία έλαβε δάνειο ύψους 68 εκατ. ευρώ με ρήτρα αγοράς μετοχών”.
Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας, το έργο ΣΔΙΤ δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς η Ε.Ε. αρνείται να το χρηματοδοτήσει. Κι αυτό γιατί προκηρύχθηκε με πρόβλεψη για ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων που θα πρέπει να καταλήγουν στην μονάδα που θα διαχειρίζεται ο ιδιώτης. Αν δεν επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι, τότε θα πρέπει να αποζημιωθεί ο ανάδοχος, κάτι που σημαίνει μετακύλιση του κόστους στα δημοτικά τέλη. Επιπλέον, αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει μείωση του τελικού όγκου απορριμμάτων που καταλήγουν προς επεξεργασία.
Όλα αυτά ήταν γνωστά στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τουλάχιστον απο την άνοιξη του 2014, όταν και η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος έστειλε επείγον έγγραφο ζητώντας την αναθεώρηση των σχεδιασμών καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει κοινοτική χρηματοδότηση.
Παρόλα αυτά, ο κ. Τατούλης επέμενε στην υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού και μεταξύ άλλων, εμφάνισε απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η ένταξη του έργου ΣΔΙΤ στο ΕΣΠΑ.
Η απόφαση εκδόθηκε στις 2.12.2014, ένα χρόνο αργότερα απο την προθεσμία ένταξης στο ΕΣΠΑ και παρέχει εκ των υστέρων εξαίρεση για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στα κοινοτικά προγράμματα.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της Περιφέρειας, η συγκεκριμένη απόφαση φέρει αριθμό πρωτοκόλλου που δεν ανταποκρίνεται στην υπηρεσία που εμφανίζεται ότι εγκρίνει την ένταξη του έργου ενώ ουδέποτε αναρτήθηκε στον ιστότοπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τατούλης επιχείρησε να επιτύχει και δανεισμό μέσω του προγράμματος JESICCA, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε καθώς το έργο δεν συνάδει με τους κοινοτικούς κανονισμούς.