Σε διαφορετικά μήκη κύματος εκπέμπουν από χθες ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το πενιχρό σκορ των 160 ψήφων που «έγραψε» ο Σταύρος Δήμας, επιβεβαίωσε αυτό που εξ αρχής διαφαινόταν στις επιλογές του Σαμαρά: Έχει αποφασίσει να πάει τη χώρα σε εκλογές, επενδύοντας στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», δηλαδή της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και της πτώσης του το πολύ μέσα σε ένα εξάμηνο, μπροστά στα αδιέξοδα που θα βρεθεί.
Αυτή η στρατηγική που συνοψίζεται στο «όλα ή τίποτα» εξηγεί και την άρνηση του Σαμαρά να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή δέσμευση, προκειμένου να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να εκλεγεί στην Τρίτη ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας. Το Μαξίμου διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις από χθες βράδυ πως επιθυμεί «καθαρές λύσεις», επιχειρώντας να δημιουργήσει ανάχωμα στα σενάρια που προωθούν αλλαγή υποψηφίου, εκλογή Προέδρου, σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού και σύσταση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας και προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών, πιθανότατα τον Νοέμβριο του 2015.
Ο Βενιζέλος στηρίζει αυτά τα σενάρια και ο Σαμαράς το γνωρίζει πολύ καλά. Οι ειδυλλιακές μέρες της σχέσης τους έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί καθώς βρίσκονται και οι δύο στην κατάσταση του «ο σώζον εαυτόν σωθείτο».
Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015, όπως φαίνεται να είναι σήμερα η στρατηγική επιλογή του Μαξίμου, σημαίνει το σενάριο της απόλυτης καταστροφής για το ΠΑΣΟΚ. Όσοι φοβούνται για το τι θα γίνει θα ψηφίσουν Σαμαρά. Όσοι δεν έχους λόγο να φοβούνται θα ψηφίσουν Τσίπρα. Μέσα στην πόλωση του φόβου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακροατήριο να απευθυνθεί και χώρο για να σταθεί εκλογικά. Στην πραγματικότητα δηλαδή η επιλογή του Σαμαρά για εκλογές τον Γενάρη σπρώχνει τον μέχρι σήμερα εταίρο του στον γκρεμό αφού είναι πολύ πιθανό το ΠΑΣΟΚ να πέσει κάτω από το 3%, ειδικά στην περίπτωση που ο ΓΑΠ τα εννοεί αυτά που λέει και δεν τα λέει μόνο για να σπάει πλάκα με τον Βενιζέλο.
Ήδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να τα «ρίχνουν» στον Σαμαρά επισημαίνοντας πως οι 4 από τους 5 ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν Δήμα προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ενώ και ο Γ. Νταβρής (πρώην ΑΝΕΛ) «ψήθηκε» όπως υποστηρίζουν από τον Βενιζέλο. «Ας μαζέψει και ο Σαμαράς τους κεντροδεξιούς» δηλώνουν και αναφέρουν ως παράδειγμα τον δεδομένο υποτίθεται Μελά που τελικά ούτε και αυτός ψήφισε!
Το διαζύγιο όπως φαίνεται είναι οριστικό. Διότι το χάσμα θα βαθαίνει περισσότερο όσο περνούν οι ημέρες και το μεν Μαξίμου θα εμμένει σε «καθαρές λύσεις», την ίδια στιγμή που ο Βενιζέλος θα αναδεικνύεται σε «μέγα αρχιτέκτονα» της …συνεννόησης, με τη στήριξη των δανειστών και μεγάλου τμήματος του ελληνικού κατεστημένου που δεν συμφωνεί καθόλου με τα ρίσκα που παίρνει ο Σαμαράς, διακινδυνεύοντας να παραδώσει αμαχητί την εξουσία στην Αριστερά.