Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Τα συγκλονιστικά λόγια του πατέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα στο δικαστήριο

Με τα λόγια, “Είμαι ο Παναγιώτη Φύσσας πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα” ξεκίνησε την κατάθεσή του ο πατέρας του Παύλου, Παναγιώτης Φύσσας. “Το παιδί μου έφυγε αμέσως, το χτύπημα ήταν πολύ επαγγελματικό μου είπαν στο νοσοκομείο, το έστριψε μέσα του ο δολοφόνος”, είπε με ραγισμένη φωνή περιγράφοντας τις χειρότερες στιγμές στη ζωή του: Τη νύχτα της δολοφονίας του 34χρονου γιου του από τον χρυσαυγίτη, Γ. Ρουπακιά.

“Αυτή η οργάνωση -συνέχισε τη συγκλονιστική του κατάθεση- κλείνει στα στόματα στις αντίθετες φωνές κι ο γιός μου με τα τραγούδια του μιλούσε κατά του φασισμού, έκανε συναυλίες, μάζευε λεφτά για φτωχούς και μετανάστες”.
“Τον δολοφόνησε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς. Δεν το έκανε μόνος, εντολή πήρε από τους ανώτερους. Έτσι γίνεται σε αυτή την οργάνωση”, είπε για τον δράστη της δολοφονίας του Παύλου, ο πατέρας του.

Πρόεδρος: Για το τι έγινε εκείνο το βράδυ τι ξέρετε;
Φύσσας: Με ρώτησε για το παιχνίδι αν θα το βλέπαμε μαζί κι αφού του είπα όχι, πήγε στην καφετέρια στην Αμφιάλη, 200-300 μέτρα από το σπίτι μας. Με πήρε στο τηλέφωνο και μου το είπε, ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε. Με πήρε ο αδερφός μου «τρέχα στην Τσαλδάρη, έχουν μαχαιρώσει το παιδί». Όταν έφτασα είχε πολλή κίνηση, άκουγα σειρήνες, πλησιάζω και βλέπω τη Χρύσα τη φίλη του γιού μου στο πεζοδρόμιο του μαγαζιού κι ο Παύλος με τα πόδια γυρισμένα. Ήταν επίθεση από την Χρυσή Αυγή γιατί τα τραγούδια του τους ενοχλούσαν.

Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε ότι ενοχλούσαν;
Φύσσας: Όταν λες κάποιον φασίστα δεν θα ενοχληθεί; Όταν έφτασα δεν είδα πολλά αίματα, φώναξα δυνατά τρεις φορές το όνομά του… Εκείνη την ώρα έρχεται ένας αστυνομικός και από πίσω ασθενοφόρο. Ακούω τη Χρύσα, την κοπέλα του Παύλου, να λέει: ‘Ρε καθίκι, τώρα έρχεσαι να βοηθήσεις; Όταν σε φώναζα εγώ σου έλεγα πήγαινε και δεν πήγαινες… Είσαι αστυνομικός’… Εγώ ακολούθησα το ασθενοφόρο. Όταν φτάσαμε στο Κρατικό ρώτησα τον οδηγό «πες μου μη μου κρύβεις πώς ειναι το παιδί μου, θα συνέρθει;» Δεν ήθελε να μου πει, δεν πρόσεξα μου είπε. Μου λέει θα σου πει ο γιατρός… Μπαίνοντας μέσα ρωτάω τον γιατρό και μου λέει το παιδί σου έφυγε… Ήταν πολύ επαγγελματικό το χτύπημα, δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτε. Ρωτούσα το παιδί μου το ίδιο, τον Παύλο, πώς να το πω στη μάνα του… Ρώτησα τη Χρύσα τι συνέβη… Μου είπε ότι καθόντουσαν με την παρέα του Παύλου βλέποντας την μπάλα, βγήκαν έξω όταν μια ομάδα γύρω στα 60 άτομα έλεγε υβριστικά συνθήματα εναντίον τους… Δεν ήξεραν γιατί τους έβριζαν. Πήγε ένα άτομο και τους είπε μην ανησυχείτε, θα τους μιλήσω εγώ και θα φύγουν… Η αστυνομία ήταν εκεί δίπλα στους χρυσαυγίτες, γύρω στα έξι άτομα…τους είδα στο βίντεο.

Πρόεδρος: Τι σας είπε η Χρύσα ότι έκαναν οι αστυνομικοί;
Φύσσας: Επιμένω για την αστυνομία, γιατί δεν πήγε με τα παιδιά να τα προστατεύσει και ήταν με τους πολλούς. Είκοσι από τους χρυσαυγίτες ξέκοψαν κι άρχισαν να κυνηγάνε τα δικά μας παιδιά… Οι άλλοι έτρεξαν, ο Παύλος σταμάτησε και τον πρόλαβαν κι άλλα δυάδες τριάδες έκαναν επιθέσεις στον Παύλο. Τον στρίμωξαν και τότε εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς. Τον είδα στο βίντεο να τον παρατηρεί από μακριά… Ήταν μελετημένη η κίνηση του. Άκουσα να λένε ότι αφού τον μαχαίρωσε, το έστριψε κιόλας το μαχαίρι. Μου είπε ο γιατρός ότι ήταν χτύπημα επαγγελματικό, γι’ αυτό και δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο, το έστριψε επαγγελματικά μέσα του το μαχαίρι… Ο Παύλος άντεξε γύρω στα 4 λεπτά και υπέδειξε τον δολοφόνο του, σήκωσε τη φανέλα, έδειξε τα τραύματα του και τον έπιασε τον Ρουπακιά μια κοπέλα αστυνομικός. Στο τμήμα που τον πήγαν είπε ότι αυτός κινδύνευε από τα παιδιά.
Ένας μάρτυρας που δεν θέλει να έρθει γιατί φοβάται, μου είπε ότι όταν πλησίαζε ο Ρουπαικάς κάποιος είπε «ήρθε ο δικός μας». Οι δε αστυνομικοί αντί να πιάνουν αυτούς, έπιαναν τα παιδιά μας… Προφανώς ο Ρουπακιάς πολύ πριν τον φόνο είχε μιλήσει με τον Παύλο. Είχε ρωτήσει πού ήταν η καφετέρια. Τελευταία στιγμή του φώναξε του Ρουπακιά ο γιός μου: Πού πάς ρε, με μαχαίρωσες και φεύγεις;

Πρόεδρος: Μήπως είχαν ποτέ πριν συναντηθεί στην ναυπηγοεπισκευαστική στο Πέραμα;
Φύσσας: Δε νομίζω.

Πρόεδρος: Οι γιατροί πώς περιέγραψαν τις τρεις μαχαιριές που δέχτηκε ο γιος σας;
Φύσσας: Εμένα μου είπαν ότι ήταν τόσο επαγγελματικά τα χτυπήματα που σε λίγα λεπτά θα έφευγε, ακόμα κι αν ήταν εκεί το ασθενοφόρο. Κι εγώ όταν πήγα εκεί και του φώναζα ήδη το παιδί μου είχε φύγει… Εγώ δεν ήθελα να το πιστέψω γιατί δεν είχα δει τα αίματα. Το έστριψε το μαχαίρι για να χυθεί το αίμα μέσα και να φύγει αμέσως …

Σε ερώτηση της προέδρου για το κίνητρο της δολοφονίας απάντησε ξεκάθαρα: “Όταν βρίζεις κάποιους και εσύ είσαι ο ελληναράς να σώσεις την πατρίδα, γιατί αυτό το στυλάκι είχε ο Ρουπακιάς, πιστεύει ότι οι “κακοί” πρέπει να φύγουν. Νομίζει ότι έχει κάνει κάποιο κατόρθωμα”.

Πρόεδρος: Από μόνος του το αποφάσισε να πάει να δολοφονήσει;
Φύσσας: Αυτή η οργάνωση συνεννοείται με τα τηλέφωνα… Ειδοποιούνται μεταξύ τους. Από τους ανωτέρους προφανώς. Δεν το έκανε μόνος. Εντολή πήρε…

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Προέδρου του Δικαστηρίου, είπε μεταξύ άλλων:

Πρόεδρος: Ξέρετε και για άλλες αξιόποινες συμπεριφορές ατόμων που συνδέονται με την Χρυσή Αυγή;

Φύσσας: Ακόμα κι εδώ δεν είχαν χτυπήσει δύο μάρτυρες μας;

Πρόεδρος: Η κατηγορία μιλάει για οργάνωση και σχέδιο.
Φύσσας: Ο τρόπος που μαζεύτηκαν κι επιτέθηκαν αυτό δείχνει… Έχω ακούσει και για την επίθεση στο ΠΑΜΕ στο Πέραμα και για άλλες επιθέσεις.
Πρόεδρος: Ξέρετε για διευθύνοντες της οργάνωσης;
Φύσσας: Ξέρω τις κεφαλές… Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη… κι από κάτω Πατέλης κι άλλοι… «Τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με το αίμα του γιού μου».

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα ήταν κατηγορηματικός: Ο Ρουπακιάς πήγε για να σκοτώσει, η δολοφονία του Παύλου ήταν προσχεδιασμένη.

Πολιτική αγωγή : Η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής είναι άσχετη με το φόνο ;

Φύσσας: Οχι βέβαια, οι από κάτω παίρνουν εντολές

Πρόεδρος: Ποιον εννοείται;

Φύσσας: τον Μιχαλολιάκο είναι τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του γιού μου

Εισαγγελέας: Είχε δεχτεί απειλές για τα τραγούδια και τις ιδέες του;

Φύσσας: Απ΄ ότι ξέρω όχι

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν έγινε κάποιο επεισόδιο μέσα στην καφετέρια ;

Φύσσας: Απ΄ ότι ξέρω όχι

Εισαγγελέας: Τότε πως δικαιολογείτε την παρουσία έξω τόσων ατόμων;

Φύσσας: όπως είπα ενοχλούσαν τα τραγούδια του.

Εισαγγελέας: Είχε εντολή ο Ρουπακιάς να σκοτώσει τον γιο σας ;

Φύσσας: Απ΄ ότι ξέρω ο Ρουπακιάς στις 11.30 πήρε τηλέφωνο από τον Πατέλη τον πυρηνάρχη της Νίκαιας που του είπε τώρα πάτε εκεί.

Εισαγγελέας: Τι να κάνει; να σκοτώσει ή να ηρεμήσει τα πράγματα;

Φύσσας: Να κάνει το προφανές.
Δόθηκε εντολή για τη δολοφονία

Πολιτική αγωγή: Ο γιος σας στην περιοχή της Νίκαιας είχε κάνει συναυλίες;

Φύσσας: Δεν ξέρω για τη Νίκαια. Είχε βγάλει CD με τα τραγούδια του,τα έπαιζαν σε μαγαζιά

Πολιτική αγωγή: Ενοχλούσαν κάποιους τα αντιφασιστικά του μηνύματα;

Φύσσας: Ναι αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να σκοτώσεις κάποιον .

Πολιτική Αγωγή: Ακούσατε ότι το αυτοκίνητο με το Ρουπακιά είχε μέσα κι άλλα άτομα;

Φύσσας: Ναι ,άκουσα.

Πολιτική αγωγή: Η κοπέλα του γιατί δεν πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα να καταθέσει;

Φύσσας: Εδειχνε να φοβάται…Θέλει κι ερώτημα το γιατί;

Πολιτική αγωγή: Είπατε ότι η ΧΑ λειτουργούσε ιεραρχικά .Τα στοιχεία που πληροφορηθήκατε θεωρείτε ότι η ιεραρχία είναι άσχετη με το φόνο;

Φύσσας: Οχι βέβαια, για να σηκωθούν και από την καρέκλα έπαιρναν εντολή.

Πολιτική αγωγή: Το Ρουπακιά τον έχετε δει σε φωτογραφίες να χαιρετά ναζιστικά;

Φύσσας: Ναι

Πολιτική αγωγή: Πως κινητοποιήθηκε η ομάδα της Νίκαιας; και εμφανίστηκαν οι εξήντα;

Φύσσας: Με τηλέφωνα. Πήραν εντολή από τον ανώτερο τους.
Η πολιτική ευθύνη και η εκπαίδευση του Ρουπακιά

Πολιτική αγωγή: Ως πατέρα του δολοφονημένου Παύλου σας γαλήνεψε καθόλου η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από κάποιον ; δεν λέω ποιος…

Φύσσας: Οχι βέβαια

Πολιτική αγωγή: Πως μπορούσε να καταφέρει τέτοιου είδους καίρια χτυπήματα ο Ρουπακιάς ;

Φύσσας: Χρειάζεται εκπαίδευση…΄’έχω δει φωτογραφίες που τους εκπαίδευαν. Η αστυνομία όμως τότε θεώρησε σωστό στην αρχή να πιάσει τους φίλους του Παύλου.

Ένα μόλις βήμα πίσω του, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, βρίσκεται ο χρυσαυγίτης Γ. Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, πριν από δύο χρόνια στο Κερατσίνι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img