Ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα, ever, των κερδοσκόπων είναι τα «βαφτίσια». Ή άλλως οι «ελληνοποιήσεις». Κοινώς παίρνουμε ένα προϊόν από τρίτη χώρα κοψοχρονιάς και το πουλάμε ως ελληνικό, κερδίζοντας ένα σκασμό λεφτά στο τέλος της ημέρας.
Το πρόβλημα δεν είναι το προϊόν, αφού μπορεί να είναι και καλής ποιότητας (λίγο ρίσκο βεβαίως η όλη ιστορία για ευνόητους λόγους αλλά τέλος πάντων…). Το πρόβλημα είναι ότι η παραπλάνηση του κόσμου και φυσικά η υψηλή λιανική τιμή καθώς μοστράρεται ως εγχώριας παραγωγής.
Οι πατάτες είναι ένα κλασικό προϊόν. Με ένα μαγικό τρόπο όλες οι πατάτες ακόμη κι όταν οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει τα φώτα στην παραγωγή είναι ελληνικές. Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί ουκ ολίγα «μαγαζιά» όπου έφερναν πατάτες από την Αίγυπτο, τις ανακάτευαν σε χώμα Αχαΐας για παράδειγμα και τις πουλούσαν σε τιμή ελληνική.
Άλλο κλασικό παράδειγμα μιας και, πρώτα ο Θεός, έρχεται Πάσχα, είναι τα αρνάκια. Για να εξασφαλίσουν υψηλότερα κέρδη οι έμποροι, κατεβάζουν από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ορδές αμνών που με διαδικασίες εξπρές λαμβάνουν την ελληνική υπηκοότητα και καταλήγουν «ελληνοπρεπέστατα» στα τραπέζια μας.
Εμ, τα κοτόπουλα που τα πας; Λέγεται ότι έχει κατακλυστεί η αγορά από βαλκανικής προέλευσης συμπαθή πτηνά, αυξάνοντας τα κέρδη στις τσέπες ορισμένων.
Εσχάτως μας προέκυψαν όμως κι αυγά…Τουρκίας. Ναι, οι αθεόβοφοι, έφτασαν να «βαφτίζουν» ελληνικά μέχρι και αυγά. Έχουν φρικάρει οι επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά ποιος να τους ακούσει;
Η χρυσή κλωστή που δένει όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι μια και ονομάζεται ανυπαρξία ελέγχων. Διότι οι μηχανισμοί δεν λειτουργούν, πάρτε το απόφαση. Πόσο καιρό άλλωστε έχετε να ακούσετε ή να διαβάσετε για σχετικά αποτελέσματα των αρμοδίων υπουργείων. Αν πέσει πάνω σε κάποιες περιπτώσεις το ΣΔΟΕ από σύμπτωση έχει καλώς… Διαφορετικά μένουμε στις κλασικές εξαγγελίες για «εντατικοποίηση των ελέγχων εν όψει των εορτών του …(βάλτε όποια γιορτή θέλετε) και την επιβολή τσουχτερών κυρώσεων στους παραβάτες»… Καλά, προσέξτε μη σχίσετε κάνα καλσόν!