Στον κόσμο της τεχνολογίας, η Huawei έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο με τα τελευταία της smartphones, ιδίως με την ενσωμάτωση του δικού της επεξεργαστή στα 7nm ο οποίος υποστηρίζει και 5G.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η εταιρεία εργάζεται αθόρυβα σε ένα πιο ουσιαστικό έργο για την παράκαμψη της απαγόρευσης εισαγωγών που ισχύουν στις ΗΠΑ. Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg αποκαλύπτει ότι ένα επενδυτικό ταμείο της κυβέρνησης της πόλης Shenzhen, το οποίο ιδρύθηκε το 2019, έχει βοηθήσει τη Huawei στην κατασκευή ενός αυτόνομου δικτύου τσιπ.
Το δίκτυο αυτό θα παρέχει στη Huawei πρόσβαση σε επιχειρήσεις, ιδίως στις τρεις θυγατρικές που υπάγονται σε μια εταιρεία γνωστή ως SiCarrier, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μηχανημάτων λιθογραφίας. Η λιθογραφία, ιδίως η υψηλής τεχνολογίας παραλλαγή της ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας, εισάγεται συνήθως στην Κίνα. Ωστόσο, επί του παρόντος, υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τις Κάτω Χώρες και την Ιαπωνία. Η Huawei φέρεται να έχει μεταβιβάσει περίπου δώδεκα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη SiCarrier και να έχει επιτρέψει στους κορυφαίους μηχανικούς της SiCarrier να εργάζονται απευθείας στις εγκαταστάσεις της, υποδηλώνοντας μια αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών.
Σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg, η Huawei έχει προσλάβει αρκετούς πρώην υπαλλήλους της ASML, μιας ολλανδικής εταιρείας που ειδικεύεται στη λιθογραφία, για να συμβάλουν σε αυτό το πρωτοποριακό έργο. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι ο επεξεργαστής HiSilicon Kirin 9000S των 7nm από την SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), ο οποίος φέρεται να είναι περίπου πέντε χρόνια πίσω από τον κορυφαίο ανταγωνισμό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την οκταετή διαφορά που προέβλεπε η απαγόρευση εξαγωγών της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Τα Mate 60, Mate 60 Pro, Mate 60 Pro+ και Mate X5 foldable της Huawei διαθέτουν όλα αυτό το τσιπ της HiSilicon, μαζί με άλλα κινεζικά εξαρτήματα, όπως πάνελ οθόνης από την BOE, μονάδες κάμερας από την OFILM και μπαταρίες από την Sunwoda. Η ύπαρξη του δικού της δικτύου τοπικών επιχειρήσεων θα επιτρέψει τελικά στη Huawei να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα εξαρτήματα. Ενδεχομένως θα μπορούσε ακόμη και να γίνει ο φάρος της κινεζικής βιομηχανίας τσιπ, ειδικά στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης, όπου η ζήτηση για τσιπ είναι υψηλότερη από ποτέ. Ωστόσο, η Huawei φέρεται να έχει αρνηθεί ότι έλαβε κυβερνητική βοήθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Πηγή insomnia.gr