Μουδιασμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με την Τουρκία να μιλά για… τείχη στα σύνορα Ιράν και Ιράκ προς αποτροπή των προσφύγων.
Η Άγκυρα, η οποία δήλωνε στις ΗΠΑ πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώριση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά έδειχνε ξεκάθαρα -όπως τονίζουν και αναλυτές- ότι δεν βιαζόταν καθόλου, φαίνεται πως τώρα απεγκλωβίζεται από αυτή την υπόσχεση. Για αρκετό διάστημα τούρκοι αξιωματούχοι έθεταν προϋποθέσεις για να αυξήσουν τον αριθμό των περίπου 1.000 αστυνομικών και στρατιωτών που βρισκόταν εκεί.
Ήδη ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πριν τις τελευταίες εξελίξεις είχε δηλώσει πως δεν θα έθετε σε κίνδυνο τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ βρίσκεται καθ’ οδόν το πρώτο τουρκικό αεροσκάφος που ξεκίνησε την εκκένωση τούρκων πολιτών από την πρωτεύουσα, τον έλεγχο της οποίας έχουν πλέον οι Ταλιμπάν.
Νέο κύμα προσφύγων αναμένεται στην Τουρκία
Παράλληλα την Τουρκία απασχολεί έντονα και το νέο κύμα μεταναστών που αναμένεται κυρίως μέσω Ιράν και λιγότερο του Ιράκ, να φτάσει πρώτα στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το τείχος που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και αναμένεται να ολοκληρωθεί και στα σύνορα με το Ιραν θα αποτρέψει τις εισόδους. Όμως συμπλήρωσε ότι για να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση επιβάλλεται να διασφαλιστεί η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Όπως δείχνουν όλα, μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να ξεφεύγει από τον κίνδυνο των συνεπειών από την ανάληψη της φύλαξης του αεροδρομίου του Καμπούλ, αλλά αποχωρεί από το τραπέζι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα διογκωθεί το μεταναστευτικό που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην ΕΕ.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη για το dw.com