Δεν προτίθεται το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει μέσα στο 2024 στην επιλογή κάποιου τρόπου για την αποεπένδυση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αναφέρουν πληροφορίες. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να γίνει σωστή αποτίμηση της εταιρείας με μεγάλες νομικές εκκρεμότητες που έχει, σε αυτές τις συνθήκες στην αγορά. Ειδικά εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Gazprom για το take or pay, το οποίο είναι άγνωστο τελικά πόσο θα κοστίσει στην εταιρεία.
“Όσο και να θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας, σήμερα είναι τόσο σοβαρές οι οικονομικές εκκρεμότητες και επηρεάζουν τόσο την αποτίμηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα καμιά επιλογή”, σημειώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται ότι το take or pay, (η ενδεχόμενη υποχρέωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας να πληρώσει για συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Gazprom είτε την προμηθεύτηκε είτε όχι) θεωρείται σοβαρή εκκρεμότητα που μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην εταιρεία και το πώς θα κλείσει η διαπραγμάτευση αλλάζει σημαντικά την αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Η ίδια πηγή, σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας, πραγματοποιεί μια στροφή από μια εταιρεία φυσικού αερίου σε ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο με δραστηριότητα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στις ΑΠΕ ακολουθώντας μια νέα στρατηγική που θα αυξήσει σημαντικά την αξία της. “Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου της τα επόμενα χρόνια, θα της προσδώσει σημαντικές υπεραξίες και δεν πιστεύουμε ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσουμε το μερίδιο του Δημοσίου, θα το κάνουμε όταν το μερίδιο αυτό θα αποτιμάται ψηλότερα”, συμπλήρωσε η πηγή του ΤΑΙΠΕΔ με γνώση της διαδικασίας.
Σχετικά με την πρόθεση της Helleniq Energy να διερευνά ακόμη και τη μεμονωμένη πώληση του δικού της μεριδίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι απαραίτητα από κοινού με το Δημόσιο, ο αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε: ‘Έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν και να επιδιώκουν να προχωρήσουν σε πώληση του δικού τους μεριδίου, στο βαθμό που έχουν ομοειδή δραστηριότητα. Και το Δημόσιο βέβαια έχει συμμετοχή και στις δύο εταιρείες αλλά ως επενδυτής, δεν χαράσσει στρατηγική. Εφόσον βρουν κάποιον επενδυτή, θα εξετάσουμε τους τρόπους και τις επιλογές μας”, σημείωσε.
Οι κύριες επιλογές που θα εξεταστούν είναι είτε η είσοδος στο Χρηματιστήριο είτε μια πώληση μεριδίου.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλάζει
Η αναθεωρημένη στρατηγική της ΔΕΠΑ προβλέπει τη μετατροπή της από μία εταιρεία φυσικού αερίου με κύρια δραστηριότητα στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου σε μια καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, που θα δραστηριοποιείται σε ένα ευρύτερο φάσμα ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, με ιδιαίτερη εστίαση και στην αγορά ηλεκτρισμού, πέραν αυτής του φυσικού αερίου. ΗΔΕΠΑ έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Σχέδιό της, επενδύσεις για τη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου συμμετέχοντας σε εταιρείες που αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Κεντρικοί άξονες στρατηγικής της εταιρείας παραμένουν: (α) Η μετατροπή της από εταιρεία αερίου σε εταιρεία ενέργειας με αυξημένη καθετοποίηση, (β) η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της στη βασική της εμπορική δραστηριότητα, (γ) η επέκταση της δραστηριότητάς της εκτός της χώρας και (δ) η πρωτοπορία στην υιοθέτηση νέων δραστηριοτήτων.
Η ΔΕΠΑ επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση της αξίας της, μέσω της βελτιστοποίησης της απόδοσης των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της, καθώς και της ανάπτυξης νέων / επέκτασης υφιστάμενων δραστηριοτήτων στους ακόλουθους τομείς:
– Ενίσχυση του εμπορικού χαρτοφυλακίου στους τομείς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και της εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας εκτός Ελλάδας.
– Υποστήριξη της δραστηριότητας λιανικής, που ασκείται σήμερα από τη θυγατρική της εταιρεία “Φυσικό αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας” (ΕΠΑ Αττικής).
– Επέκταση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από ΑΠΕ.
– Συμμετοχή σε υποδομές που υποστηρίζουν την εμπορική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας (FSRU Αλεξανδρούπολης).
– Ανάπτυξη νέων αγορών με τη χρήση νέων εφοδιαστικών μοντέλων (CNG/SSLNG)
– Επέκταση δραστηριότητας σε τομείς βιώσιμης ανάπτυξης, αρχικά με ανάπτυξη της υφιστάμενης συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρισμού και παράλληλα με πιλοτικά έργα στην παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων αερίων.
Με τις πρωτοβουλίες αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ήδη σε υλοποίηση, η ΔΕΠΑ αναμένεται σταδιακά να μετασχηματιστεί και να βελτιώσει την κερδοφορία της τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας την εξάρτηση της από συγκυριακούς παράγοντες.
Πηγή mononews.gr