Η πολύπαθη Εγνατία Οδός οδεύει προς ιδιωτικοποίηση και τα ερωτήματα που γεννά η κίνηση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολλά και σημαντικά.
Σε μια εποχή που τα πάντα έχουν «παγώσει» όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιλέγει να «τρέξει» την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας οδού η οποία έχει πληρωθεί από τους Έλληνες πολίτες αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι «μνηστήρες» για το έργο έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Η βιασύνη των εμπλεκόμενων μας κάνουν να μην αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο δεν αλλάζει (καθότι λέγεται ότι τα τεύχη του διαγωνισμού έχουν ως ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων τη 15η Δεκεμβρίου του 2020) το χρονοδιάγραμμα ο διευθύνων Σύμβουλός του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ριχάρδος Λαμπίρης.
Το RP.gr θέλει να επισημάνει τρία σημεία που γεννούν ερωτήματα:
- Σε μια εποχή που η πανδημία έχει αναγκάσει τους πάντες να βάλουν «φρένο» στην καθημερινότητά τους, πόσο εύκολο είναι να «τρέξει» μια ιδιωτικοποίηση, ειδικότερα τη στιγμή που εκ των πραγμάτων οποιοδήποτε τίμημα μέσα στην κρίση οδηγεί σε μια λογική τιμής που είναι παντελώς «χτυπημένη» (με όρους αγορών distressed asset) και θα φέρει σίγουρα λιγότερα έσοδα από τα εκτιμώμενα. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει την Εγνατία με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει σε περίπτωση πώλησης να επιδιώξει το μεγαλύτερο αντίτιμο.
- Ένα επίσης σημαντικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει είναι το εξής: Γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Το κομμάτι της ιδιωτικοποίησης μέρους των μετοχών του αεροδρομίου έχει αναβληθεί για τους προαναφερόμενους λόγους, γιατί τόση «βιασύνη» με την Εγνατία;.
- Έχουν υλοποιηθεί τα έργα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση;
Με βάση τα παραπάνω γεννάται μια εύλογη απορία: Τι παιχνίδι παίζει το ΤΑΙΠΕΔ; Ποιον καλύπτει;
Το Ταμείο δημιουργήθηκε σε μια κακή περίοδο για την Ελλάδα ως βασικό συστατικό των υποχρεώσεων του μνημονίου και η εποχή αυτή έχει παρέλθει.
Ως εκ τούτου δε γίνεται να έχει ανασταλεί μέχρι και ο όρος της Ε.Ε. που έβαζε πλαφόν 3.5% του πλεονάσματος λόγω του κορωνοϊού, και παράλληλα να τρέχουν ιδιωτικοποιήσεις κατά το δοκούν.
Απαιτούνται απαντήσεις…