Με στόχο να προσελκύσει ινδικά επενδυτικά κεφάλαια στο σκέλος της αξιοποίησης υποδομών (λιμάνια, βιομηχανικά πάρκα, τουριστικά ακίνητα, μαρίνες κ.α. ) και κυρίως για logistic centers στην Ελλάδα συμμετέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην επιχειρηματική και διπλωματική αποστολή που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψη του στην Ινδία.
Η πολυπληθής αποστολή θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα στη χώρα η οικονομία της οποίας αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια για να αναζητήσει συνεργασίες στους τομείς των logistics, της ναυτιλίας, της πράσινης ενέργειας, της τεχνολογίας και του τουρισμού. Σε ό,τι αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, ο επικεφαλής του, Δημήτρης Πολίτης, ταξιδεύει στην Ινδία για να πραγματοποιήσει επαφές και να προσελκύσει επενδυτές με φόντο το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του Ταμείου στο σκέλος των υποδομών και κυρίως των logistic centers.
Αναφορικά με τα projects των logistic, στόχος είναι η προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων σε οργανωμένους υποδοχείς logistics, γεγονός που θα προωθήσει την χώρα μας σημαντικά ως Global Logistics Gateway. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα project για το Επιχειρηματικό Πάρκο Δήμου Φυλής και η ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατοπέδου Γκόνου που θεωρείται πως μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ινδικών ομίλων του κλάδου.
Η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Δήμου Φυλής για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα είναι ένα τέτοιο έργο, με δεδομένο πως έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα από τις υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ενός «πράσινου» Επιχειρηματικού Πάρκου σε ακίνητο 450 στρ. περίπου, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής και στην παροχή οικονομικών κινήτρων συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις εγκαταστημένες στην περιοχή του Ελαιώνα / Βοτανικού μεταφορικές επιχειρήσεις, για την μετεγκατάστασή τους στον νέο Πάρκο της Φυλής. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε 32 εκατ.ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων. Επιπλέον εκτιμάται μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων άνω του 1 δισ. ευρώ από την υλοποίηση του έργου.
Αντίστοιχα, στην Ινδία θα προβληθεί και το σχέδιο για την ανάπτυξη στο πρώην στρατοπέδου Γκόνου, έκτασης 672 στρεμμάτων, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου εθνικής εμβέλειας, το οποίο θα διασυνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω συνδυασμένων μεταφορών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.
Σημειώνεται πως η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Γκόνου είχε πραγματοποιηθεί το 2018 – χωρίς επιτυχία – λόγω της χαμηλής ωριμότητας του ακινήτου για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι μέσω των συνεργειών που αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή από την ανάπτυξη του πρώην στρατοπέδου, θα ενισχυθεί σημαντικά το εμπορευματικό προφίλ της Θεσσαλονίκης ώστε να αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος εμπορευματικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι ενέργειες ωρίμανσης του έργου και θα δημοσιευτεί ο διαγωνισμός παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Τέλος, για τα λιμάνια επαφές αναμένεται να πραγματοποιηθούν για το λιμάνι του Λαυρίου, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρύξει το διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, αλλά και για αυτό της Πάτρας, όπως και για τουριστικούς λιμένες.
πηγή: newmoney.gr