Υπάρχουν πολλά μέρη ανά τον κόσμο, όπου τα δικαιώματα των ζώων είναι σχεδόν ανύπαρκτα, αλλά υπάρχουν και χώρες που θεωρούνται “φιλικές” για τα τετράποδα. Τo travelstyle.gr σας παρουσιάζει τις 10 χώρες με πάρκα και νόμους που κινούνται υπερ των σκυλιών:
10. Ηνωμένο Βασίλειο
Εκεί οι σκύλοι επιτρέπονται σε παμπ και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στους δρόμους και τα πάρκα του Λονδίνου… οι “νόμοι” για το λουρί είναι αρκετά χαλαροί. Παράλληλα, στην Ουαλία υπάρχουν συγκεριμένες παραλίες για να κολυμπούν τα κατοικίδιά σας.
9. Ελβετία
Στην Ελβετία για να γίνετε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να περάσετε γραπτές και πρακτικές “εξετάσεις”, κάτι σαν άδεια οδήγησης. Εκεί οι μπουτικ και τα κέντρα περιποίσης ζώων είναι αρκετά δημοφιλή!
8. Αυστραλία
Στην Αυστραλία υπάρχουν πολλές παραλίες και πάρκα αποκλειστικά για… σκύλους! Ωστόσο, στον εσωτερικό χώρων των εμπορικών κέντρων και των εστιατορίων δεν επιτρέπονται κατοικίδια. Στα ΜΜΜ μπορείτε να μπείτε με το σκυλί σας, εάν έχει φίμωτρο ή βρίσκεται σε κλουβί.
7. Καναδάς
Μια από τις πιο “φιλικές” χώρες του κόσμου για τα κατοικίδιά σας, αφού διαθέτει ξενοδοχεία και αρτοποιεία για σκύλους και κέντρα περιποίησης. Στο δρόμο, ένα λουρί αρκεί για τη βόλτα! Παράλληλα, έξω από αρκετά cafe’ θα βρείτε κυπελλάκια με νερό και μπισκότα.
6. ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ακολουθούνται από τον μεγαλύτερο πληθυσμό σκυλιών στον κόσμο, αφού ένας στους τέσσερις Αμερικάνους είναι ιδιοκτήτης σκύλου. Εκεί έχουν αναπτύξει ακόμα και τις θεραπείες π.χ. αυτισμού με τη βοήθεια των σκυλιών. Βέβαια, στους δημόσιους χώρους, κάθε σκυλί πρέπει να φορά του λουράκι του.
5. Γερμανία
Στη Γερμανία ορισμένες ράτσες σκυλιών (π.χ. Akbash, Staffies, Dogos) πρέπει να φορούν φίμωτρο σε δημόσιους χώρους. Τα περισσότερα ξενοδοχεία διαθέτουν παροχές σκυλιών, όπως είναι οι καθημερινές βόλτες από εθελοντές. Φυσικά, στη Γερμανία θεωρούν κακή ιδέα να έχουν σκύλο, εάν δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα, καθώς δεν είναι αποδεκτό να αισθανθεί μοναξιά το κατοικίδιο.
4. Η Ουγγαρία
Στην Ουγγαρία τα σκυλιά επιτρέπονται σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους. Το μικροτσίπ θεωρείται δεδομένο, ενώ η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν νόμοι που αναφέρονται την άσκηση και τις ιατρικές εξετάσεις των τετράποδων!
3. Σουηδία
Στη Σουηδία δεν είναι αποδεκτό να κρατούν τα σκυλιά μέσα στο κλουβί, εκτός εάν εκπαιδεύεται ή ταξιδεύει με αεροπλάνο. Ακόμα και τότε, όμως, πρέπει το σκυλί να βγαίνει έξω κάθε δυο ώρες, ενώ θεωρείται απαράδεκτο να μένει μόνο του για πάνω από έξι ώρες την ημέρα. Οι στειρώσεις θεωρούνται φυσιολογικές, σε αντίθεση με τη Νορβηγία που θεωρούνται παράνομο… εκτός και εάν το σκυλί είναι υπερβολικά επιθετικό.
2. Ολλανδία
Στο Άμστερνταμ οι νόμοι για το λουρί είναι επιεικείς, επιτρέποντας σκυλιά να μπαίνουν στα εστιατόρια, τα καταστήματα και τις καφετέριες. Τα πάρκα είναι τεράστια και οι περισσότεροι παίζουν φρίσμπι με τα σκυλιά τους. Βέβαια, για να μπείτε μαζί τους στα ΜΜΜ πρτέπει να πληρώσετε εισιτήριο για αυτά (αρκετά φθηνό).
1. Η Γαλλία
Πρόκειται για την πιο φιλική χώρα του κόσμου όσον αφορά τα σκυλιά. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να περπατούν μαζί τους ακόμα και στα σούπερ μάρκετ! Η πλειοψηφία των εστιατορίων γεμίζει τα μπολ τους με κρύο νερό, ειδικά το καλοκαίρι! Επίσης, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας υπάρχουν ειδικά σημεία – “τουαλέτα” για τα σκυλιά, με τους ιδιοκτήτες να καθαρίζουν το χώρο με ειδικές δωρεάν σακούλες. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι στη Γαλλία υπάρχουν 61 εκατ. οικόσιτα ζώα!