Την ώρα που ο διοικητής της αμερικανικής FED Μπεν Μπερνάκι ανακοίνωνε ανάπτυξη στο β΄τρίμηνο 2013 στις ΗΠΑ 1,7%, την ώρα που η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την ύφεση, με την Ιταλία να καταγράφει ανεργία 12,1% τον Ιούνιο (αύξηση 1,2% σε ετήσια βάση) και από το β΄ πακέτο διάσωσης της Ελλάδας λείπουν 11 δισ. ευρώ σε ρευστό, το Βερολίνο εξακολουθεί με θρησκευτική προσήλωση στην αδιέξοδη πολιτική του, ενώ το ΔΝΤ στις 195 σελίδες της έκθεσής του για την Ελλάδα λέει ότι για να ξαναφέρει η Αθήνα τα επίπεδα του χρέους σε διαχειρίσιμο επίπεδο πρέπει να απαλλαγεί από χρέη προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης συνολικού ύψους αντίστοιχου με το 4% της οικονομικής παραγωγής ή περίπου 7,4 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 18 μηνών.
Οι επενδυτές πρέπει να πειστούν ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους είναι αξιόπιστη, λέει το ΔΝΤ και καλεί τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποδεχθούν ζημίες από τα δάνεια διάσωσης των 172 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα της Αθήνας λέει το ΔΝΤ πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την επόμενη τριμηνιαία αναθεώρηση, που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να καλυφθεί εγκαίρως το κενό του 2015, που υπολογίζεται σε 5,6 δισ. ευρώ.
Το παιγνίδι ΔΝΤ-Βρυξελλών είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς απομένουν μόλις 52 ημέρες μέχρι τις γερμανικές εκλογές και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού γνωρίζει πως ότι είναι να αλλάξει πρέπει να αλλάξει πριν από αυτές για όλη τη νότια Ευρώπη. Συνεπώς, το παιγνίδι θα σκληρύνει και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα χρειασθεί, όπως έχουμε επισημάνει στο RizopoulosPost, να πάρει θέση, δηλαδή, είτε να εγκαταλείψει το σκάφος του Βερολίνου, είτε να ακολουθήσει τα κελεύσματα της λογικής. Το ζήτημα για τους πολιτικούς παρατηρητές είναι εάν οι εξελίξεις θα ελεγχθούν από την κορυφή ή το πεζοδρόμιο, γιατί οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι ο Σεπτέμβριος με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων λίγο αργότερα εγκυμονεί πολλά απρόοπτα. «Θα είναι 52 μέρες Κόλασης» μονολογούσε έγκυρος χρηματιστηριακός αναλυτής…