Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ταμείο Αλληλοβοήθειας / Στο φως οι αμαρτίες

Ηώρα της αλήθειας για το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας και τις αμαρτίες των πρώην στελεχών της διοίκησης και της διεύθυνσής του φαίνεται πως έφτασε. Αύριο ολοκληρώνεται η κύρια ανάκριση των 17 μελών προηγούμενων Δ.Σ. του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ για την υπόθεση των πλαστών δανείων και βοηθημάτων που χορηγούνταν την περίοδο 2012-2014 σε ανυποψίαστους υπαλλήλους του υπουργείου, που όχι μόνο δεν τα έλαβαν ποτέ, αλλά ούτε καν τα είχαν ζητήσει, όπως είχε αποκαλύψει η “ΑΥΓΗ”. Την ποινική δίωξη εις βάρος τους είχε ασκήσει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Οκτώβριο του 2018, για πέντε κακουργήματα που αφορούν τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας όμως, η ανακρίτρια Λουίζα Γλυκερία Ιωαννίδου που διενεργεί την κύρια ανάκριση έχει δεσμεύσει από τις 25 Αυγούστου την περιουσία τριών εκ των κατηγορουμένων, του Γιάννη Τσακοπιάκου, πρώην προέδρου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και νυν προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, του Γιώργου Βλαντή, πρώην διευθυντή του Ταμείου, και του Σπύρου Παπαϊωάννου, εργαζόμενου στο Ταμείο. Επίσης έχει άρει το τραπεζικό, φορολογικό και χρηματιστηριακό απόρρητο και των 17 κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, χθες, στη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, απολογήθηκαν 6 από από τους 17 που διώκονται, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διευθυντής του Ταμείου Γιώργος Βλαντής, στον οποίο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και συγκεκριμένα 5.000 ευρώ χρηματική εγγύηση και παρουσία δύο φορές τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του. Οι υπόλοιποι θα απολογηθούν αύριο. Παράλληλα, η κύρια ανάκριση απέδειξε ότι το ύψος των πλαστών δανείων που έχουν δοθεί στη διετία 2012-2014 σε ανυποψίαστους υπαλλήλους ξεπερνάει τα 280.000 ευρώ τουλάχιστον.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, μάλλον η υπουργός Πολιτισμού οφείλει να δώσει κάποιες απαντήσεις. Όταν, σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ολιγωρία της να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο στα μέλη των πρώην διοικήσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, η υπουργός υποστήριζε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αναμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας.

Αντί λοιπόν να ασκήσει τις πειθαρχικές διώξεις, διέταξε ΕΔΕ για την προηγούμενη διευθύντρια Αναστασία Κουτσή, η οποία συνέβαλε στην αποκάλυψη των αμαρτιών του Ταμείου, μεταξύ των οποίων και τα πλαστά δάνεια σε ανυποψίαστους υπαλλήλους. Τώρα που ολοκληρώνεται, ως φαίνεται, η κύρια ανάκριση, η κ. υπουργός οφείλει να ασκήσει τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Για πόσο καιρό ακόμα θα κρύβεται πίσω από αστήρικτες δικαιολογίες; Βέβαια, το ερώτημα μοιάζει ρητορικό όταν όλοι θυμόμαστε την εικόνα της τελετής παραλαβής – παράδοσης στο υπουργείο Πολιτισμού, την ημέρα που αναλάμβανε τα καθήκοντά της ως υπουργός, έχοντας στο πλάι της τον Γιάννη Τσακοπιάκο και άλλα μέλη των διοικήσεων του Ταμείου τα οποία αυτή τη στιγμή ελέγχονται για τα πεπραγμένα τους από τη Δικαιοσύνη.

Avgi.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων