Το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας επικαιροποίησε την Τρίτη τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους Γερμανούς πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν εκφράζονται επικριτικές απόψεις για την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας, καθώς υπήρξαν πολλές περιπτώσεις Γερμανών που συνελήφθησαν.
«Ακόμη και απόψεις οι οποίες, σύμφωνα με τη γερμανική αντίληψη περί Δικαίου, καλύπτονται από την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για ποινική διαδικασία», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι συλλήψεις και οι διώξεις συχνά σχετίζονταν με απόψεις που εκφράζονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στέκονταν επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σημειώνει επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και ένα «like» στο κείμενο κάποιου άλλου να αρκεί για να συλληφθεί κάποιος.
Το υπουργείο προειδοποιεί ότι ακόμα και τα μη δημόσια σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μέσω ανώνυμης καταγγελίας στις τουρκικές αρχές, διαβιβάζονται στις τουρκικές δικαστικές αρχές.
Η καταδίκη για την «προσβολή του προέδρου» ή για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση πολλών ετών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που η Γερμανία φιλοξενεί 3 εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα περίπλοκες, αλλά επιδεινώθηκαν μετά τις συλλήψεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.