Διμερή, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άγκυρα, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, του κ. Νίκου Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγού του, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Τουρκία έγινε έπειτα από πρόσκληση του κ. Τσαβούσουγλου, ο οποίος ωστόσο προέβη σε παρατηρήσεις προς τη χώρα μας αναφορικά με τους Τούρκους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα που φέρονται να εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούνιο του 2016.
Ο κ. Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει «ασφαλές καταφύγιο» για πραξικοπηματίες, σημειώνοντας πως όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, 995 Τούρκοι αιτήθηκαν άσυλο στη χώρα μας.
Συνεχίζοντας ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το Reuters, είπε πως όσοι αιτούνται άσυλο πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να διασαφηνιστεί αν έχουν σχέση με τον Γκιουλέν ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι οι αποφάσεις για τους αιτούντες άσυλο λαμβάνονται από το Ελληνικό νομικό σύστημα και δικαστικό σώμα και ως τέτοιες πρέπει να είναι σεβαστές.
«Στηρίζουμε με πάθος τη Δημοκρατία στην Τουρκία και ταχθήκαμε εξαρχής ενάντια στο πραξικόπημα», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά οι δύο πλευρές αναπτύσσουν θετική ατζέντα «για να προχωρήσουμε στις μεταξύ μας σχέσεις».
Για το Κυπριακό
Η τουρκική πλευρά αξιολογεί ποια βήματα μπορούν να γίνουν στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές στο «νότο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογο του όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν και το Κυπριακό, όπως ανακοίνωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι κάθε φορά που συναντάται με τον Έλληνα ομόλογο του και σε ανεπίσημες συναντήσεις αξιολογούν τί βήματα μπορούν να γίνουν για το Κυπριακό και πότε.
Επίσης οι δύο άνδρες συζήτησαν και το μεταναστευτικό, ενώ ο κ. Κοτζιάς έκανε αναφορά για τις αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια.
«Παιχνίδια» στην Κύπρο
Μεταξύ των «αγκαθιών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και το Κυπριακό, ειδικά μετά την αποτυχία στον Γκραν Μοντανά. Μάλιστα την ώρα της συνάντησης του κ. Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Κύπριος πρόεδρος, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση, στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο, τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Τουρκία και τον Ερντογάν και μάλιστα έχουν συμφωνήσει στη πώληση πυραύλων S -400, κίνηση που έχει προβληματίσει, αν όχι εξοργίσει τις ΗΠΑ.
Ο κ. Πούτιν τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και ανέφερε, όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρατηρείται μια πρωτοφανής έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, με κορύφωση παράτυπη τουρκική navtex για ναυτική άσκηση με χρήση πυρών, νότια της Κύπρου και σε απόσταση μόλις 15 χιλιόμεντρα περίπου (14 ναυτικά μίλια) από τις ακτές της Αγίας Νάπας παράλληλα με τον άξονα των ακτών Αγία Νάπα – Ξυλοφάγου – Κάβο Γκρέκο. Πρόκειται για περιοχή μήκους 40 χλμ και πλάτους 20 χλμ.
Σύμφωνα με την παράτυπη τουρκική «δέσμευση» η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 25 Οκτωβρίου από τις 7.00 μέχρι τις 9.00 το βράδυ. Η περιοχή που «δεσμεύτηκε» με την τουρκική παράτυπη navtex που εξέδωσε το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρολογίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνεται στον πρώτο χάρτη με τον αρ. 1.
Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδώσει ανακοίνωση προς ναυτιλωμένους, με την οποία ενημερώνει για το παράνομο των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούνται τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επικοινωνούν με τις νόμιμες αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.
Μονομερής ενέργεια καθορισμού της ΑΟΖ
Επίσης ο Φιλελεύθερος αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη βόρεια περιοχή της και θα ζητήσει από την παράκτια χώρα, την Τουρκία, να αρχίσουν συζητήσεις επί του θέματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, η Λευκωσία έχει προχωρήσει και ετοιμάσει τις συντεταγμένες, όπως έπραξε στο παρελθόν με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο και θα τις καταθέσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη. Η ενέργεια αυτή, που είναι μονομερής, γίνεται και ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η κατάθεση θα γίνει στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Η κίνηση αυτή συνιστά έκφραση και εφαρμογή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα αντιδράσει και δεν θα αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το mignantiou.com, η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν καθορίσει παρανόμως τη μεταξύ τους ΑΟΖ. Στον καθορισμό των ορίων η Τουρκία εξασφάλισε, ως αναμενόταν, το μεγαλύτερο μερίδιο. Ούτως ή άλλως, η πράξη αυτή είναι παράνομη και δεν ισχύει. Περαιτέρω, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα δυτικά της Κύπρου και έχει καταθέσει και στοιχεία με συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη και ενημέρωση την Ευρωπαϊκή Ένωση.