Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα, λίγες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ. Βαγόνια που ακόμα καπνίζουν, προσωπικά αντικείμενα πεταμένα, χάος και καταστροφή. Οι μαρτυρίες των επιζώντων επιβατών συγκλονίζουν, την ώρα που στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές αποχαιρετούν τους φίλους τους που χάθηκαν στο δυστύχημα.
«Έγινε το μεγάλο μπαμ, το πρώτο, όπου μετά ακολούθησε για 10 δευτερόλεπτα συνεχόμενα ένα πάρα πολύ δυνατό τράνταγμα σε βαθμό σεισμού που ουσιαστικά εκεί πέρα όλοι σοκαριστήκαμε», αναφέρει στην κάμερα της ΕΡΤένας από τους επιζόντες της μοιραίας αμαξιστοιχίας, Νίκος Μουμτζής. «Βγαίνοντας από το βαγόνι αντικρίσαμε μία χαοτική εικόνα. Καταρχάς δεν υπήρχαν φώτα. Μύριζε φωτιά, μύριζε καπνός, γενικά δεν είχαμε καλή ορατότητα για να δούμε τι συμβαίνει στα μπροστινά βαγόνια, γι’ αυτό δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί», συνεχίζει. Όπως εξομολογήθηκε, ήταν το τελευταίο του ταξίδι με τρένο.
Σπαραγμός στο τελευταίο «αντίο» του κοριτσιού με την αγγελική φωνή
«Ράγισαν» καρδιές στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στην κηδεία της 20χρονης σοπράνο Φραντζέσκας Μπέζα.
«Είναι πολύ δύσκολες στιγμές για ένα κληρικό, τα παιδιά το οποία ο ίδιος βάφτισε να τα κηδεύει», τονίζει ο πατήρ Νέστορας. «Τρία κορίτσια τα οποία τα είχα βαφτίσει μικρά εγώ. Τη Μαρία Θωμαή χτες, και προχτές είχαμε την Αφροδίτη».
Φίλη της οικογένειας αναφέρει: «Πήγαινα και στο σπίτι τους και τους έζησα πάρα πολύ, πολύ καλή οικογένεια, πολύ κρίμα για όλα τα παιδιά φυσικά».
«Παγωμένοι» φοιτητές και καθηγητές στο ΑΠΘ
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι φοιτητές έχουν ζωγραφίσει στους τοίχους ράγες. Φίλοι και συμφοιτητές του 23χρονου Κυπριανού Παπαϊωάννου μιλούν για ένα σπουδαίο νέο. «Ο Κυπριανός ήταν πραγματικά μια ολοφώτεινη ψυχή, ένας ακέραιος χαρακτήρας, συνετός, φρόνιμος, ένα πρότυπο για όλους εμάς, πραγματικά πρότυπο και ήταν τιμή μας να τον έχουμε φοιτητή στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας», λέει η Μαρία Μπαλαμπάνοβα, φοιτήτρια Νομικής στο ΑΠΘ.
Σοκάρουν τα λόγια μιας άλλης κοπέλας, επίσης φοιτήτρια Νομικής, της Μαρίας Πούρνου: «Οι φοιτητές και η νεολαία μετά από αυτό το έγκλημα που συνέβη συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται στη θέση των ανθρώπων που χάθηκαν. Όλοι είχαμε φίλους και γνωστούς που βρίσκονταν στο τρένο και είτε επιβίωσαν, είτε δεν επιβίωσαν».
«Είναι έγκλημα, θέλουμε απαντήσεις»: Συναυλία στο Σύνταγμα από μαθητές μουσικών & καλλιτεχνικών σχολείων
Μαθητές μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων πραγματοποίησαν συναυλία στο Σύνταγμα αφιερωμένη στα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη. Η πρόεδρος του μουσικού σχολείου Αλίμου, Ολυμπία Κανέλου, δηλώνει στην κάμερα της ΕΡΤ: «Είμαστε μαθητές, είμαστε υποκινούμενοι από το συναίσθημά μας, από τη θλίψη μας, το πένθος μας δεν είναι μόνο κλάμα, κλάμα ήταν στην αρχή, τώρα είναι οργή, είναι θυμός, θέλουμε απαντήσεις».