Επιστήμονες ανακάλυψαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ένα αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει ένα θανατηφόρο είδους υπερβακτηρίου. Η μέθοδος αυτή λέει η ερευνητική ομάδα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αντιβιοτικών προσαρμοσμένων για την καταπολέμηση άλλων παθογόνων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα.
Επιπλέον, η χημική ουσία που ανακάλυψε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σκότωσε μόνο το προβληματικό παθογόνο και όχι άλλα είδη ωφέλιμων βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο ή στο δέρμα. Αν περισσότερα αντιβιοτικά λειτουργούσαν με αυτή την ακρίβεια, είπαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να αποτραπεί η ανθεκτικότητα των βακτηρίων.
«Είναι απίστευτα ελπιδοφόρο», δήλωσε στο CNN ο δρ Σέζαρ ντε λα Φουέντε, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Πέρλμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την εξεύρεση νέων θεραπειών, αλλά δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα επιταχύνει σημαντικά την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχουμε δει, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλούς τομείς και νομίζω ότι η ανακάλυψη φαρμάκων είναι κατά κάποιο τρόπο το επόμενο σύνορο», είπε χαρακτηριστικά ο ντε λα Φουέντε.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο βακτήριο Actinetobacter baumanii το οποίο έχει ανιχνευθεί σε επιφάνειες όπως πόμολα και πάγκους σε νοσοκομεία και σε άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό το είδος βακτηρίου προκαλεί δύσκολα αντιμετωπίσιμες λοιμώξεις του δέρματος, του αίματος ή του αναπνευστικού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το βακτήριο Actinetobacter baumanii ως «κρίσιμη» απειλή. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στους 4 ανθρώπους που προσβάλλονται από το Actinetobacter baumanii πεθαίνει μέσα σε ένα μήνα από τη διάγνωση.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Chemical Biology».
ΠΗΓΗ: CNN