Δύο μήνες πριν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες πάνε στις κάλπες – ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου- chatbots της Google, της Microsoft και της OpenAI «μοιράστηκαν» ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις εκλογές.
Ενώ τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης παρέμειναν πολιτικά ουδέτερα, σύμφωνα με το Politico, είχαν την τάση να μοιράζονται λανθασμένες ημερομηνίες εκλογών και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ψηφοφορίας, όπως δήλωσε η Democracy Reporting International, ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο που πραγματοποίησε την έρευνα τον Μάρτιο.
Τα chatbots παρείχαν επίσης συχνά σπασμένους ή ακόμη και άσχετους συνδέσμους προς βίντεο στο YouTube ή περιεχόμενο στα ιαπωνικά, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα AI chatbots ήταν δυναμικά, καθιστώντας το πείραμα δύσκολο να επαναληφθεί.
Σε μια σειρά από δώδεκα δοκιμές με παρόμοιες ερωτήσεις που πραγματοποίησε το POLITICO την Τρίτη, τα chatbots είτε αρνήθηκαν να απαντήσουν εντελώς είτε είχαν επικαιροποιημένες απαντήσεις με συνδέσμους που οδηγούσαν τους χρήστες στους ιστότοπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Ο Meyer-Resende δήλωσε ότι το πείραμα ήταν, ωστόσο, αρκετά μεγάλο ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό.
Παρείχε επίσης νέα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους των λεγόμενων ψευδαισθήσεων της τεχνητής νοημοσύνης -οι οποίες συχνά συμβαίνουν λόγω ανεπαρκών δεδομένων εκπαίδευσης, προκαταλήψεων και λανθασμένων υποθέσεων.
Η ταχεία εμφάνιση εύχρηστων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν κείμενο, ήχο και βίντεο έχει προκαλέσει ανησυχίες για την αύξηση της παραπληροφόρησης σε μια χρονιά με κρίσιμες εκλογές στην ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία.
Η ΕΕ ζήτησε.. εξηγήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε τον Μάρτιο αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Bing και η Google, να εξηγήσουν -πριν από τις 5 Απριλίου- πώς περιορίζουν τους πιθανούς κινδύνους για τις εκλογές που συνδέονται με τα εργαλεία τους που δημιουργούν τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της Πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Οι ερευνητές έθεσαν τις ίδιες 10 ερωτήσεις σε 10 γλώσσες – συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών, των ιταλικών, των πολωνικών και των πορτογαλικών – από τις 11 έως τις 14 Μαρτίου στα τέσσερα πιο δημοφιλή και προσβάσιμα chatbots: ChatGPT 3.5 και 4 της OpenAI, το Gemini της Google και το Copilot της Microsoft.
Η πιο αξιόπιστη
Η νεότερη επί πληρωμή έκδοση του ChatGPT είχε τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ το Gemini της Google κρίθηκε ως το λιγότερο πιθανό να δώσει σωστές απαντήσεις κατά τη στιγμή της δοκιμής.
«Λόγω των γνωστών περιορισμών όλων των LLM, πιστεύουμε ότι μια υπεύθυνη προσέγγιση για το Gemini είναι να περιορίσει τα περισσότερα ερωτήματα που σχετίζονται με τις εκλογές και να κατευθύνει τους χρήστες στην Αναζήτηση Google για τις πιο πρόσφατες και ακριβείς πληροφορίες», δήλωσε ο Karl Ryan, εκπρόσωπος της Google.
Επίσης,πρόσθεσε ότι το Gemini της Google βρισκόταν στη διαδικασία εφαρμογής των περιορισμών τον Μάρτιο, αλλά οι περιορισμοί έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ.
«Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ζητήματα και να προετοιμάζουμε τα εργαλεία μας ώστε να αποδίδουν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας για τις εκλογές του 2024», δήλωσε ο Ρόμπιν Κοχ, εκπρόσωπος της Microsoft.
Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα μέτρα περιλαμβάνουν την παροχή στους χρήστες του Copilot της Microsoft πληροφοριών για τις εκλογές από έγκυρες πηγές και την ώθησή τους να ελέγχουν συνδέσμους στο διαδίκτυο.
Το OpenAI δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό εγκαίρως για τη δημοσίευση.