Ποια να είναι άραγε η σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με το animation, τη ζωγραφική και το βιβλίο; Την δουλειά που μέχρι πρότινος έκαναν άνθρωποι θα την κάνουν «έξυπνες» μηχανές και ρομπότ; Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από την Τεχνολογία και αν όντως συμβεί, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την ανθρωπότητα;
H ΤΝ εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και από ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ);
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εντάσσεται στον κλάδο της πληροφορικής και είναι η ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου. Σε αυτές τις λειτουργίες εντάσσεται η μάθηση, η προσαρμοστικότητα, η εξαγωγή συμπερασμάτων, ενώ είναι η ΤΝ είναι ικανή να διαγνώσει ασθένειες αλλά και να τις θεραπεύσει. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα έχουμε δει ακόμα και απόπειρες της ΤΝ να δημιουργήσει ταινίες, φωτογραφίες, να γράψει ολόκληρα βιβλία και να συνθέσει μουσική.
Καθώς η ΤΝ όσο προχωράει ο καιρός καλύπτει όλο και μεγαλύτερο φάσμα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και επαγγελμάτων, ρωτήσαμε ειδικούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του animation, της ζωγραφικής αλλά και της συγγραφής βιβλίων να μας απαντήσουν σε ερωτήματα γύρω από το πολύκροτο ζήτημα της εξέλιξης της ΤΝ. Άραγε θα την χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι για τη δημιουργία ενός κινουμένου σχεδίου ή ενός εικαστικού πίνακα;
Στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι η ΤΝ θα βοηθήσει στην εξέλιξη των κινουμένων σχεδίων και της ζωγραφικής, η ζωγράφος και εικονογράφος κα Τιτίνα Χαλματζή είπε χαρακτηριστικά, «Η ΤΝ θα βοηθήσει την τεχνική – ψηφιακή εξέλιξη του τομέα της παραγωγής κινουμένων σχεδίων όχι στην πρωτογενή σύλληψη – ιδέα. Θα συντομεύσει τον χρόνο παραγωγής και θα απλοποιήσει τη διαδικασία εκτέλεσης κινουμένων εικόνων. Η «ζωγραφική» που έχει ψηφιακή αισθητική ή και ψηφιακή μορφή θα βοηθηθεί από την ΤΝ βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα όμως θα χάσει τελείως την αξία της».
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Κωνσταντίνος Κακαρούντας, πρόεδρος της Hellenic Animation Association (ASIFA HELLAS), τόνισε ότι «Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, η ΤΝ μπορεί να συμβάλλει και στην εξέλιξη της τέχνης των κινούμενων σχεδίων».
Ωστόσο στην εξέλιξη των βιβλίων, στην έντυπη μορφή, η ΤΝ θα συμβάλλει με τον τρόπο της; Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος μας απαντάει ότι «Το βιβλίο ως αντικείμενο δεν θεωρώ ότι θα επηρεαστεί. Πιθανώς να προκύψουν στο μέλλον υβριδικές μορφές αφήγησης, όπου το έντυπο με το ψηφιακό θα μπορούσαν να συναντηθούν σε ένα νέο μόρφωμα, και η τεχνητή νοημοσύνη να συνεισέφερε κάποιο στοιχείο που θα συνυπήρχε με τον λόγο ενός συγγραφέα, αλλά δεν μπορώ να το φανταστώ ακόμα».
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη στερείται εκ φύσεως της δημιουργικής νοημοσύνης και του ανεξερεύνητου μυστηρίου της εμπνεύσεως» Τ. Χαλματζή
«Η ΤΝ ό,τι παράγει είναι ψηφιακό. Αναπαράγει και ανασυνθέτει προϋπάρχοντα αρχεία, δεν δημιουργεί πρωτογενώς και εκτός ψηφιακής πραγματικότητας. Τεχνητή Νοημοσύνη και σύλληψη ιδέας είναι δύο αντίθετα πράγματα, διότι η ΤΝ στερείται εκ φύσεως της δημιουργικής νοημοσύνης και του ανεξερεύνητου μυστηρίου της εμπνεύσεως που είναι ίδιον μόνον της φύσης του ανθρώπου», τονίζει η κα Χαλματζή.
Για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στην παραγωγική διαδικασία ή ακόμα και στη σύλληψη μιας ιδέας ο κ. Κακαρούντας συμπληρώνει ότι σκοπός της τεχνητής νοημοσύνης είναι να βοηθήσει τον δημιουργό να κάνει το δημιουργικό του ταξίδι πιο εύκολο και όχι να το καταστρέψει. «Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στην σύλληψη της ιδέας μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων, αλλά νομίζω ότι θα μπορέσει να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της».
Τέλος ο κ. Χρυσόπουλος επισημαίνει ότι κάθε τεχνολογία εμπλουτίζει την πρόσληψη ενός έργου και τη διαδικασία της γραφής, γίνεται μέρος της εργαλειοθήκης ενός συγγραφέα.
Με ποιόν τρόπο, άραγε, θα χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι το AI με τα σημερινά δεδομένα;
Τ. Χαλματζή «Πρώτον, ως νέο ταχύτατο, σύνθετο Google και δεύτερον στον τεχνικό τομέα παραγωγής κινουμένων εικόνων για πιο γρήγορο και άμεσο αποτέλεσμα».
Κ. Κακαρούντας «Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη στον χώρο των κινουμένων σχεδίων εδώ και 20 χρόνια. Την χρησιμοποιούμε συχνά σε οπτικά εφέ για να δημιουργήσουμε τα στοιχεία της φύσης (νερό, αέρας, φωτιά, γη), όπως επίσης και στα λογισμικά».
Χ. Χρυσόπουλος «Είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα ένα chatbot με το οποίον συνομιλούσε ένας χαρακτήρας μιας ιστορίας ώσπου γινόταν φανερό ότι και ο χαρακτήρας ήταν ένα άλλο chatbot και εγώ απλώς τροφοδοτούσα τις απαντήσεις του ενός στο άλλο για να προκύψει το κείμενο».
«Η ανθρώπινη δημιουργικότητα παραμένει κεντρική για τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων» Κ. Κακαρούντας
Τέλος μια ερώτηση που γίνεται συχνά και απασχολεί αρκετά, ειδικά τη νέα γενιά, είναι κατά πόσο η ΤΝ θα αντικαταστήσει ή ακόμα και θα αφανίσει ορισμένα επαγγέλματα στο μέλλον, με την κ. Χαλματζή να απαντά «Βεβαίως θα αφανίσει ορισμένα επαγγέλματα και θα αντικαταστήσει άλλα, όπως γίνεται συνήθως με τις νέες εφευρέσεις πχ αυτοκίνητο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ», συμπληρώνοντας: «Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν δεν είναι οι πρωτογενείς δημιουργοί εικόνων αλλά οι ψηφιακοί».
Τέλος ο κ. Κακαρούντας σχολιάζει ότι σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη τείνει να αφανίσει κάποια επαγγέλματα, ωστόσο η δημιουργία κινούμενων σχεδίων παραμένει ένα σύνθετο και δημιουργικό εγχείρημα που απαιτεί ανθρώπινη φαντασία.
Ρεπορτάζ: Δανάη Καλογερή
Πηγή: ertnews.gr