Δύο καρδιολόγοι εξηγούν τα βασικά γνωρίσματα των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στην Καρδιαγγειακή Ιατρική σκιαγραφώντας τις προοπτικές της Ελλάδας, με βάση την εμπειρία τους
*Γράφουν ο Πολύδωρος Καμπακτσής, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Columbia University Irving Medical Center, Επισκέπτης Καθηγητής Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Δημήτριος Αυγερινός, Καρδιοχειρουργός και Χειρουργός Αορτής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μια εκθετική αύξηση της επιστημονικής δραστηριότητας που αφορά σε ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε πολλούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και η Ιατρική. Πέρα από την έρευνα και την επιστημονική ενασχόληση, ήδη χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων εφαρμογές που στηρίζονται σε αλγόριθμους ΤΝ. Και ενώ η προσφορά των εφαρμογών αυτών στον ιατρικό χώρο μπορεί να είναι αναμφίβολα σημαντική, οι δυνατότητες τους και οι απαιτήσεις δεν είναι ευρέως κατανοητές. Θα θέλαμε να περιγράψουμε κάποια βασικά γνωρίσματα των εφαρμογών ΤΝ στην Καρδιαγγειακή Ιατρική μέσα από την ενασχόληση μας με το χώρο και να σκιαγραφήσουμε τις προοπτικές που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών.
Τα βασικότερα στοιχεία για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής ΤΝ είναι ουσιαστικά τρία: τα δεδομένα, ο αλγόριθμος και μια καλή ιδέα. Κατά την ανάπτυξη της, η εφαρμογή «εκπαιδεύεται» αλγοριθμικά αξιοποιώντας τα προϋπάρχοντα δεδομένα ώστε να δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα όταν εισαχθούν νέα δεδομένα. Ως παράδειγμα για να γίνουν αυτά κατανοητά, για να διαβάσει ένας καρδιολόγος έναν υπέρηχο καρδιάς χρειάζεται από 10 περίπου λεπτά αν όλα είναι φυσιολογικά έως και πάνω από μισή ώρα αν υπάρχουν πολλά παθολογικά ευρήματα. Σήμερα βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε διάφορα εργαστήρια στις ανεπτυγμένες χώρες εφαρμογές που αποσκοπούν στη διεκπεραίωση μιας προκαταρκτικής ανάγνωσης του υπερήχου καρδιάς από αλγορίθμους ΤΝ εντός δευτερολέπτων-λεπτών, ώστε να διευκολυνθεί σημαντικά το έργο του καρδιολόγου στη συνέχεια. Τα δεδομένα που χρειάζεται η εφαρμογή για να εκπαιδευτεί στην περίπτωση αυτή είναι συνήθως χιλιάδες υπέρηχοι.