Καθώς πλησιάζει το κορυφαίο τουρνουά (3-16 Ιουλίου), το All England Club και ο τεχνολογικός κολοσσός IBM, αποκάλυψαν τις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια της διοργάνωσης.
Το One, μια εφγαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, θα σχολιάζει τα κυριότερα σημεία των αγώνων στον επίσημο ιστότοπο του Wimbledon και στην εφαρμογή για τα κινητά.
Παράλληλα, η IBM, θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει και να ενημερώνει τους παίκτες για την την δυσκολία που περιμένει κάθε παίκτη του απλού, μέχρι κι’ έναν πιθανό τελικό.
Κάθε χρόνο, το Grand Slam του Λονδίνου, προσελκύει χιλιάδες θεατές, στην πλειονότητα τους, λάτρεις της φράουλας με κρέμα, που σερβίρεται παραδοσιακά, των Pimm’s που πίνουν στην αγγλική πρωτεύουσα, αλλά και των ολόλευκων ρούχων που φορούν οι παίκτες και οι παίκτριες στο τουρνουά.
«Το Wimbledon είναι το παλαιότερο από τα τουρνουά Grand Slam. Οι παραδόσεις μας χρονολογούνται από το 1877, και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι συνεχίζουν να το παρακολουθούν», σχολίασε ο Μπιλ Τζινκς, επικεφαλής του γραφείου τεχνολογίας στο διάσημο τουρνουά και πρόσθεσε: «Ομως χωρίς την τεχνολογική καινοτομία, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε στην κορυφή του τένις».
Ενώ το Australian Open και το US Open, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη γενικεύσει την χρήση της ηλεκτρονικής διαιτησίας από το 2021, η ATP ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι οι παραδοσιακοί κριτές γραμμής, που παίρνουν θέση στα γήπεδα, θα αντικατασταθούν από το 2025, προκειμένου να επιτευχθεί «η βελτιστοποίηση της ακρίβειας και της συνέπειας (σ.σ. της διαιτησίας) μεταξύ των τουρνουά».
Εφέτος στο Wimbledon, ο Τζινκς υπόσχεται ότι οι κριτές γραμμής θα είναι παρόντες, αλλά δεν είναι σε θέση να πει, εάν αυτό θα συμβαίνει και στο μέλλον:
«Η τεχνολογία για την διαιτησία γραμμής εξελίσσεται. Από το 2007, χρησιμοποιούμε το σύστημα επαλήθευσης Hawk Eye (σ.σ. βίντεο που οι παίκτες μπορούν να ζητήσουν σε περιορισμένο αριθμό) και λειτουργεί καλά. Ποιος όμως, ξέρει ποιό θα είναι το μέλλον»;
Για τον Κρις Κλέμεντς, ψηφιακό διευθυντή στο All England Club, η πρόοδος των τεχνολογιών άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τον αθλητισμό, ενώ σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη μετά την κυκλοφορία εργαλείων όπως το ChatGPT, η δημιουργία εκδοτικού περιεχομένου από την εταιρεία της Καλιφόρνια, το OpenAI και το Midjourney, ένα λογισμικό δημιουργίας εικόνων.
«Οταν ήμασταν παιδιά και οι τενίστες έπαιζαν στο Wimbledon, μαζευόταν όλη η οικογένεια μπροστά στην τηλεόραση του σαλονιού», θυμάται και προσθέτει:
«Τώρα είναι λιγότερο συνηθισμένο. Πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο για να προσελκύσεις αυτούς που θα είναι η επόμενη γενιά των φιλάθλων του Wimbledon».
Αυτό, περιλαμβάνει «την συλλογή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων και την μετατροπή τους σε πληροφορίες, που μπορούμε να μοιρασθούμε με τους φιλάθλους σε όλον τον κόσμο μέσω των ψηφιακών μας πλατφορμών», λέει ο Κέβιν Φαράρ, επικεφαλής αθλητικών συνεργασιών για την IBM UK και την Ιρλανδία και εξηγεί: «Ο στόχος είναι στην συνέχεια, να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνητή νοημοσύνη (σ.σ. που παράγει αθλητικά σχόλια) στο σύνολο ενός αγώνα, για τις κατηγορίες που συνήθως δεν επωφελούνται από αυτό, δηλαδή βετεράνους, νεανίδες ή τενίστες σε αναπηρικό αμαξίδιο. Χωρίς να σβήνει εντελώς την ανθρώπινη παρέμβαση».
«Είναι αδύνατο να αντικαταστήσεις τα σχόλια του Τζον ΜακΕνρό», πρόσθεσε ο Φαράρ αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης, ο οποίος έγινε σχολιαστής τηλεόρασης και κατέληξε: «Ο άνθρωπος, συνεχίζει και πρέπει να είναι πάντα παρών, είναι απλά θέμα ολοκλήρωσής του. Η πρόκληση είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας».