Οι οικονομικές επιδόσεις της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν για το 2023 έσπασαν κάθε ρεκόρ.
Για τρίτο συνεχόμενο έτος ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος με έδρα στις Βρυξέλλες και παραγωγική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο πέτυχε να έχει εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων καθώς και κερδών.
Η μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων προήλθε από όλες τις αγορές του κόσμου όπου διαθέτει εργοστάσια.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της διοίκησης με τους αναλυτές μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου κ. Marcel Cobuz, ο διευθύνων σύμβουλος της Titan Cement International και οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Μιχάλης Κολακίδης, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους για ακόμα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και το 2024.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Και μπορεί για τους αναλυτές να μην αποτέλεσαν έκπληξη τα οικονομικά μεγέθη της Τιτάν, αλλά η παρουσίαση του Chief Sustainability Office και εκτελεστικού μέλους του ΔΣ του ομίλου κ. Λεωνίδα Κανελλόπουλου έκρυβε το κλειδί ως προς την περεταίρω και μακροπρόθεσμη βελτίωση των επιδόσεων.
Αφορούσε στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην έρευνα και καινοτομία όπου επενδύει η Τιτάν.
Το Industry 4.0 και η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιούνται από τον όμιλο με αποτέλεσμα το 2023 να βελτιωθεί κατά 10% η παραγωγικότητα και να μειωθεί κατά 5%-10% η κατανάλωση ενέργειας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τιτάν ξεδιπλώνεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του: Από την παραγωγή και την ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα έως την εμπειρία του πελάτη.
Σε επίπεδο παραγωγής, ο Όμιλος συνέχισε να θέτει σε εφαρμογή τα συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Optimizers – RTO) στις γραμμές παραγωγής τσιμέντου, δημιουργώντας παράλληλα νέα εργαλεία ψηφιοποίησης και για άλλες μονάδες. Μέχρι το 2023 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ εγκατέστησε συστήματα RTO στις περισσότερες μονάδες στα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου, επιτυγχάνοντας σημαντικά οφέλη τόσο από την αύξηση της παραγωγής κλίνκερ και τσιμέντου όσο και από την εξοικονόμηση ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής).
Πρόβλεψη βλαβών
Επιπλέον, ο όμιλος προχώρησε με την εφαρμογή του συστήματος πρόβλεψης βλαβών το οποίο βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση και είναι ειδικά διαμορφωμένο για το ψηφιακό και το λειτουργικό περιβάλλον των εργοστασίων τσιμέντου. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η αξιοπιστία των μονάδων και μειώνεται το κόστος των βλαβών, του χρόνου διακοπής της λειτουργίας τους και των μη προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης. Μέχρι το τέλος του 2023 το σύστημα αυτό είχε εγκατασταθεί σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου, επιτυγχάνοντας οφέλη πολύ γρήγορα.
CemAI
Αξιοποιώντας τις λύσεις πρόβλεψης βλαβών που διαθέτει, όμιλος ξεκίνησε την πρώτη του εμπορική ψηφιακή δραστηριότητα, την CemAI, μέσω της οποίας αυτές οι μοναδικές ψηφιακές υπηρεσίες διατίθενται σε εξωτερικούς πελάτες του ανά τον κόσμο. Στη διάρκεια του 2023 η CemAI αναπτύχθηκε περαιτέρω με την αύξηση του πελατολογίου της.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Τέλος, το 2023 ο όμιλος Τιτάν ολοκλήρωσε μια νέα βασιζόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη λύση για την πρόβλεψη της ποιότητας του τσιμέντου στα εργοστάσια του Ομίλου στις ΗΠΑ.
Εφοδιαστική αλυσίδα
Στον τομέα της ολοκληρωμένης αλυσίδα εφοδιασμού, ο Όμιλος συνέχισε να επεκτείνει τα εργαλεία που διαθέτει και την τεχνογνωσία του, αναπτύσσοντας και θέτοντας σε πιλοτική εφαρμογή μια βασιζόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη λύση δυναμικής διακίνησης για τις μονάδες σκυροδέματος σε επιλεγμένες περιοχές των ΗΠΑ.
Η νέα ψηφιακή λύση βελτιώνει σημαντικά την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και προσφέρει στον πελάτη μια καλύτερη εμπειρία. Το συγκεκριμένο εργαλείο ενισχύει το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών εργαλείων της εφοδιαστικής αλυσίδας που ήδη είχαν εγκατασταθεί σε αρκετές μονάδες έως το 2023, όπως είναι οι προηγμένες λύσεις ανάλυσης για τη βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής και για τη βελτιστοποίηση του αποθέματος ανταλλακτικών.
Η ψηφιακή επικοινωνία με τους πελάτες
Παράλληλα, ο Όμιλος εστιάζει στην ενίσχυση και ψηφιοποίηση του τρόπου με τον οποίο επικοινωνεί με τους πελάτες του προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία και τη δέσμευση του πελάτη, αλλά και να δημιουργήσει ένα αποδοτικότερο λειτουργικό μοντέλο για τις εμπορικές δραστηριότητές του. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2023 ο ΤΙΤΑΝ θέσπισε μια προηγμένη λειτουργία αυτόματης ειδοποίησης για τους πελάτες σκυροδέματος επιλεγμένων μονάδων του Ομίλου στις ΗΠΑ, ενισχύοντας σημαντικά την εμπειρία για τον πελάτη, και έθεσε παράλληλα σε εφαρμογή ψηφιακές πύλες πελάτη περίπου στις μισές μονάδες του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις
Η Τιτάν όμως επενδύει και στη νεοφυείς επιχειρήσεις.
Έτσι, το 2023 ο όμιλος ξεκίνησε μια πρωτοβουλία επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital initiative) ύψους 40 εκ. δολ. που αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας στο οικοσύστημα των κατασκευών και την πρόσβαση σε πράσινες τεχνολογίες μετασχηματισμού.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, προχώρησε σε στρατηγική επένδυση στη Zacua Ventures, ένα διεθνές ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται σε αρχικού σταδίου νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τη βιώσιμη κατασκευή και το οικιστικό περιβάλλον και αύξησε την υπάρχουσα επένδυσή του στη Rondo Energy, μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ που πρωτοπορεί στις βιομηχανικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας μέσω θερμότητας με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Αποθήκευση άνθρακα
Η Τιτάν επέκτεινε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της επενδύοντας στην κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία επαναχρησιμοποίησης άνθρακα της Carbon Upcycling, η οποία επιτρέπει τη μόνιμη αποθήκευση του δεσμευμένου άνθρακα σε βιομηχανικά υποπροϊόντα και ορυκτά, μετατρέποντάς τα σε υψηλής ποιότητας υλικά για χρήση στο τσιμέντο και το σκυρόδεμα ενώ ενίσχυσε τη Natrx, μια εταιρία που εξειδικεύεται σε υψηλής απόδοσης λύσεις που βασίζονται στη φύση για την ανθεκτικότητα και την προστασία των ακτών.
Επιπλέον, πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις της με την Orcan Energy AG για να διερευνήσει τις δυνατότητες και τα οφέλη μιας νέας σπονδυλωτής τεχνολογίας, η οποία μπορεί να μετατρέπει μεγάλες ποσότητες απορριπτόμενης θερμότητας σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.
Πηγή ot.gr