Όταν οι Ισπανοί κονκισταδόροι κουβάλησαν στο Μεξικό τον άμβυκα, οι Αζτέκοι είχαν ήδη βρει τον τρόπο να μετατρέπουν τους δηλητηριώδεις καρπούς ενός διαδεδομένου φυτού σε ένα είδος κρασιού. Ο… «γάμος» ευτύχησε και ο συνδυασμός της εξαιρετικής πρώτης ύλης και της ραφιναρισμένης διαδικασίας γέννησε το πρώτο ποτό επί αμερικανικού εδάφους! Τριακόσια χρόνια αργότερα το ποτό αυτό βαφτίστηκε τεκίλα, από την ονομασία της πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο της καλλιέργειας της agave azul.
Η αγαύη, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, δεν είναι κάκτος όπως πιστεύεται. Ο καρπός της, που θυμίζει ανανά και θέλει μια δεκαετία για να σχηματιστεί, ζυγίζει γύρω στα πενήντα κιλά και ψήνεται για τρεις ολόκληρες μέρες από τους jimadores, τους παραγωγούς της δηλαδή. Στη συνέχεια τεμαχίζεται και πολτοποιείται για να δώσει το χυμό της, ο οποίος αποστάζεται δύο φορές. Στο Μεξικό φύονται πάνω από 300 διαφορετικοί τύποι αγαύης, ο μπλε όμως (σε ποσοστό από 51-100%) δίνει την τεκίλα.