Η νευροπαραλυτική ουσία η οποία χρησιμοποιήθηκε στην δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία είχε τοποθετηθεί στην βαλίτσα της κόρης του, Γιούλια, προτού εκείνη αναχωρήσει από την Μόσχα για το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.
Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου. Οι δυο τους νοσηλεύονται έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση.
Η Γιούλια Σκριπάλ ταξίδεψε αεροπορικώς στο Λονδίνο από την Ρωσία στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Οι Βρετανοί ερευνητές διερευνούν την υπόθεση να είχε εμποτιστεί με την νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση κάποιο ρούχο, κάποιο καλλυντικό ή κάποιο δώρο που ανοίχτηκε στο σπίτι του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, γράφει επίσης η Telegraph, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.
Η Μ. Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι στην δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα και της κόρης του χρησιμοποιήθηκε η τοξική ουσία Νοβιτσόκ, νευροπαραλυτικός παράγοντας που δημιουργήθηκε από τον σοβιετικό στρατό.
Από την ουσία δηλητηριάστηκε και Βρετανός αστυνομικός ο οποίος αντιμετώπισε το περιστατικό.
Μετά την πρώτη επίθεση που γίνεται γνωστή με τη χρήση τέτοιου όπλου σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μ. Βρετανία επέρριψε την ευθύνη στην Μόσχα και έδωσε διορία μίας εβδομάδας σε 23 Ρώσους, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι κατάσκοποι που δουλεύουν υπό την κάλυψη της διπλωματικής ιδιότητας στην πρεσβεία του Λονδίνου, να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν, Τερέζα Μέι και Άνγκελα Μέρκελ κάλεσαν εξάλλου από κοινού τη Ρωσία να εξηγήσει πώς κατέστη δυνατό να χρησιμοποιηθεί η τοξική ουσία σε βρετανικό έδαφος. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και κατηγορεί το Λονδίνο ότι προκαλεί «αντιρωσική υστερία».