«Γιατί κάποιος να θέλει η χρεοκοπημένη Ελλάδα να πάρει την προεδρία της ΕΕ μετά από πέντε χρόνια, στα οποία παραλίγο να καταστρέψει ολόκληρο το ευρωπαϊκό έργο;», αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η απάντηση είναι γραφειοκρατική. «Η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι κυλιόμενη και περνά από τα 28 κράτη-μέλη κάθε έξι μήνες. Αλλά αν και η προεδρεύουσα χώρα δεν κάνει και πάρα πολλά εκτός από το να διοργανώνει τις συναντήσεις, οι επόμενοι 6 μήνες θεωρούνται από τους Έλληνες ως μια σημαντική ευκαιρία να προωθηθεί στην Ευρώπη μια αναπτυξιακή ατζέντα, τη στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση».
Η εφημερίδα αναφέρει στη συνέχεια ότι σύμφωνα με πολλούς, η ελληνική προεδρία είναι ένα εκπληκτικό παράδοξο, λέει ο Ντάνιελ Χάναν, Βρετανός ευρωσκεπτικιστής και Συντηρητικός Ευρωβουλευτής.
«Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να κυβερνήσει τον εαυτό της και έχει στείλει την τρόικα. Ωστόσο, τώρα της έδωσαν την προεδρία της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Η Telegraph αναφέρεται και στην Ανγκέλα Μέρκελ και το κλίμα κατακραυγής που επικρατεί για το πρόσωπο της στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως πολλοί Έλληνες την παρομοιάζουν με τον Χίτλερ.
Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη και στο θέμα της φοροδιαφυγής τονίζοντας πως «παρά το πρωτογενές πλεόνασμα, η φοροδιαφυγή φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη στο ελληνικό DNA».
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο εκλογών αναφέροντας: «Η τωρινή κυβέρνηση, η οποία υπέγραψε τα μέτρα λιτότητας, είναι τόσο καλή όσο μπορεί να περιμένει η τρόικα. Οι εκλογές την άνοιξη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα κόμματα της αριστεράς, που μάχονται κατά της λιτότητας, να διαλύουν την κυβερνητική πλειοψηφία απειλώντας ολόκληρο το πρόγραμμα».
Καταλήγοντας το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του Τσαρλς Γκραντ, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, ο οποίος επισημαίνει πως «οι άλλες χώρες ίσως πρέπει απλά να αποδεχθούν τη de facto άφεση του ελληνικού χρέους».