Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα αποτελεί το το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ασκείται αυστηρή κριτική στην Ελλάδα για τις έως τώρα επιδώσεις της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής θέματα στα οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν κάνει πρόοδο μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

1. Αντιμετώπιση των ελλείψεων στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, κυρίως με συστηματικούς ελέγχους ασφάλειας. Πρόληψη πλαστών εγγράφων.

2. Αντιμετώπιση ελλείψεων στη λειτουργία των hotspots (διασφάλιση ότι Frontex και η EASO θα διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό).

3. Συστηματική καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της άρνησης καταγραφής και περιορισμό δευτερογενών ροών.

4. Εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης

5. Διασφάλιση της πραγματικής επιστροφής των ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να μείνουν και παροχή στήριξης στα κράτη μέλη όσον αφορά τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

6. Ενίσχυση μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

7. Διασφάλιση της εφαρμογής και την επιχειρησιακή συνέχεια στα ακόλουθα:

– Υποστήριξη προς τα κράτη μη μέλη της ΕΕ κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για να ολοκληρώσουν την καταγραφή σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

– Της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτα, ιδίως όσον αφορά την επιστροφή και την επανεισδοχή, και

– Σχέδιο Δράσης της ΕΕ-Τουρκίας

8. Εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος επανεγκατάστασης

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων