Η χώρα του ήλιου και του ανέμου, που σύμφωνα με τον ΓΑΠ θα γινόταν «Δανία του νότου» σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ, κατάφερε να κατακτήσει την τελευταία (και όχι τιμητική) θέση στην κατάταξη που έκανε η Ernst & Young, για την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές.
Από τις 40 χώρες που εξετάζει η έκθεση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 40ή θέση, καθώς συγκεντρώνει πολύ χαμηλές βαθμολογίες κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το οικονομικό κλίμα (σταθερότητα) και τη διευκόλυνση των επενδύσεων (χρηματοδότηση κλπ).
Για παράδειγμα στο κριτήριο της σταθερότητας η Ελλάδα βαθμολογείται με 31,2 βαθμούς, όταν η Ιρλανδία παίρνει 66, η Πορτογαλία 43, η Ισπανία 51,7 και η Ιταλία 46,7 για να αναφέρουμε χώρες που έχουν κοινά με την Ελλάδα χαρακτηριστικά.
Τη μικρότερη βαθμολογία πάντως η Ελλάδα την παίρνει στα θέματα χρηματοδότησης καθώς τους 30,7 βαθμούς που συγκεντρώνει δεν τους έχει καμία άλλη χώρα, ενώ τη μεγαλύτερη βαθμολογία που έλαβε, 49,2 βαθμοί, αφορά στην προτεραιότητα που δόθηκε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Αρκεί να πούμε ότι στην περσινή έκθεση της ίδιας εταιρείας, η Ελλάδα είχε την 22η θέση και στην προπέρσινη την 20η, ενώ στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης, φιγουράρουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες, χώρες που μπήκαν στην κούρσα των ΑΠΕ πολύ πιο αργά από ότι η Ελλάδα, στην οποία συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου αιολικού πάρκου της ΔΕΗ στην Κύθνο των Κυκλάδων.