Στην πιο κρίσιμη φάση του μπαίνει το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων, μετά την ολοκλήρωση από την ExxonMobil την περασμένη εβδομάδα των τελευταίων τρισδιάστατων δεδομένων, τα οποία συνέλεξε από τις κρητικές θάλασσες το σκάφος Ramform Hyperion της Νορβηγικής PGS.
Η ώρα των αποφάσεων ως προς το αν η αμερικανική πολυεθνική θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση στις θάλασσες της Κρήτης πλησιάζει, με τον επικεφαλής της ExxonMobil Κύπρου, Βαρνάβα Θεοδοσίου να την τοποθετεί στα τέλη του 2024.
Στο μεταξύ οι γεωλόγοι του ενεργειακού κολοσσού θα έχουν αξιολογήσει και ερμηνεύσει τα 3D σεισμικά από τα δύο μπλοκς, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η συλλογή των οποίων ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, μαζί με μια βασική περιβαλλοντική μελέτη και μια γεωχημική.
Εφόσον η απόφαση των Αμερικανών είναι θετική, αυτό σημαίνει ερευνητική γεώτρηση στη Κρήτη μέσα στο 2026, την πρώτη μετά από 25 χρόνια στον ελλαδικό χώρο, καθώς η τελευταία είχε λάβει χώρα το 2001 στα Ιωάννινα (Καλπάκι).
Τα όσα είπε στο πλαίσιο του East Med Gas Forum, ο επικεφαλής της ExxonMobil Κύπρου, έχουν τη σημασία τους, όχι ασφαλώς επειδή μπορεί κανείς να προεξοφλήσει από τώρα ποια θα είναι η απόφαση του ενεργειακού κολοσσού σε μερικούς μήνες από τώρα, αλλά γιατί είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία, δηλαδή ο operator των δύο blocks της Κρήτης (έχει το 70% έναντι 30% της Helleniq Energy), δίνει η ίδια δημόσια έναν “οδικό χάρτη“:
Πρώτον, ολοκλήρωση της συλλογής των 3D σεισμικών πριν από μια εβδομάδα, δεύτερον, έναρξη αξιολόγησης και ερμηνείας το αμέσως επόμενο διάστημα, τρίτον, λήψη απόφασης στα τέλη του 2024 και τέταρτον, εφόσον αυτή είναι θετική, ερευνητική γεώτρηση στα τέλη του 2025- αρχές 2026.
Το ίδιο χρονοδιάγραμμα έδωσε από το βήμα του East Med Gas Forum και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, όταν ερωτήθηκε σχετικά πότε προσδοκά να δει τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ελλάδα, δίχως να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο block.
Τα πάντα φυσικά τελούν υπό την αίρεση λήψης ή όχι της απόφασης της ExxonMobil για γεώτρηση, με τον κ. Θεοδοσίου πάντως να εντάσσει την Ελλάδα στην ευρύτερη στρατηγική που ακολουθεί ο αμερικανικός όμιλος στην Αν. Μεσόγειο, όπου έχει παρουσία επίσης σε δύο μπλοκ στην Κύπρο και σε δύο μπλοκ στην Αίγυπτο, εξηγώντας ότι στόχος είναι η διενέργεια γεωτρήσεων και στις τρεις αυτές χώρες μέχρι το 2026.
Ο επικεφαλής της ExxonMobil Κύπρου δήλωσε επίσης ότι μισθώθηκε πρόσφατα ένα εξειδικευμένο πλοίο που θα έρθει και θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή, με στόχο διερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από φέτος και να διαρκέσουν μέχρι και το 2026.
Το πλοίο θα διενεργήσει γεωτρήσεις και σε άλλα σημεία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στην Ελλάδα, εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση.
Το πόσο σημαντική είναι η Αν. Μεσόγειος για την αμερικανική πολυεθνική δείχνει και το γεγονός ότι ακριβώς για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει καθυστερήσεις, το στέλεχος της ExxonMobil ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η απαραίτητη προεργασία από άποψη αδειοδότησης, εξοπλισμού και logistics.
Πηγή news247.gr