Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Σε λειτουργία το MyCar – Ξεκίνησε η κατάθεση πινακίδων

Εγκαίνια για την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα “myCar” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία επιτρέπει την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και κατ’ επέκταση την απαλλαγή από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζουμε ότι για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έχει δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών η οποία λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021 καθώς η χώρα πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμα myCAR οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο δυνατότητες:

Να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθούν την αρμόδια ΔΟΥ.
Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και να λάβουν τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
Η είσοδος στην εφαρμογή myCAR γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία Οχήματος
Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να θέσετε σε ακινησία, ηλεκτρονικά, επιβατικά ΙΧ οχήματα και μοτοσυκλέτες ΙΧ, χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας στη Φορολογική Αρχή (Δ.Ο.Υ.)

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής θέσης οχημάτων σε ακινησία καταλαμβάνει τα οχήματα που εμφανίζονται «σε κίνηση» στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων τους ΑΑΔΕ, τα δε οχήματα αυτά καθώς και τα στοιχεία κυκλοφορίας τους βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Μετά τη θέση των οχημάτων σε ακινησία ηλεκτρονικά, τα στοιχεία κυκλοφορίας αφαιρούνται από το όχημα και φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή κατόχου.

Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό ή περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου και μέσω της δήλωσης των οχημάτων σε εκούσια ακινησία ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να πάρει απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Αυστηρά πρόστιμα

Όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Άρση Ακινησίας
Μέσω της εφαρμογής γίνεται ηλεκτρονική άρση ακινησίας, για επιβατικά ΙΧ οχήματα και μοτοσυκλέτες ΙΧ, τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία ηλεκτρονικά.

Για την άρση της ακινησίας απαιτείται:

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας είναι προαπαιτούμενη για το έτος εντός του οποίου γίνεται η άρση
Ότι υπάρχει η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης είναι η δεύτερη δικλείδα άρσης της ακινησίας

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων