Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χθες βράδυ, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα, οι συνεχιζόμενες απειλές και εκβιασμοί, αλλά και τα σενάρια που εναλλάσσονται συνεχώς, έρχονται να καταδείξουν ότι τελικά, και η μικρή Κύπρος είναι συστημική, παρά την αντίθετη γνώμη του κ. Σόιμπλε. Το παραδέχθηκε άλλωστε νωρίτερα και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γιουρούν Ντάισελμπλουμ που δήλωσε ένοχος για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πρόταση του «κουρέματος» και είπε ότι «η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί». Επέμεινε πάντως σε κάποια μορφή κουρέματος που θεωρεί αναπόφευκτη.
Η τρόικα ζητά από την Κύπρο ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σχέδιο, πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες και συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών. Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται ότι προχωρά στη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Οι αγορές, παρά την ψυχραιμία που επιδεικνύουν, έχουν έντονη αρνητική ψυχολογία και αυτό αντανακλάται κυρίως στην ισοτιμία του ευρώ που κρατιέται στο 1,29 δολ. «Τα πνεύματα ήταν οξυμένα», όπως λένε στελέχη της αγοράς και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Η Κύπρος δεν συμμετείχε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup Working Group την Τετάρτη το βράδυ, με δική της επιλογή, γεγονός που ανησύχησε τους Ευρωπαίους. Η Κύπρος αντιμετωπίζει από τη μια το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που σταματάει τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, την στήριξη των κυπριακών τραπεζών, από την άλλη την αδιαλλαξία της τρόικας και τέλος, τον ωμό εκβιασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν που τα θέλει όλα.
Είναι προφανές ότι η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει πίσω από την πρόταση που θα καταθέσει τη Δευτέρα στο Eurogroup. Αν η πλευρά του Eurogroup δεν επιδείξει τη δέουσα ευελιξία, τότε, η Κύπρος θα οδηγηθεί εκεί που θα οδηγηθεί, με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για την Ευρωζώνη. Ο Γερμανός εκπρόσωπος στο EWG δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε λύση αμέσως» αρκεί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκαν να γίνουν σεβαστές. Ο Γερμανός θεώρησε ότι πρέπει να διαλυθούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να φύγει η Κύπρος από την ευρωζώνη.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν θεωρεί αναπόφευκτο ένα μεγάλο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000, φοβάται ότι θα σκάσει και η φούσκα των ακινήτων και ότι ίσως χρειασθεί η Κύπρος να ακολουθήσει το μοντέλο της Ισλανδίας, με επιστροφή στη Λίρα και την υποτίμησή της, κίνηση που θα φέρει πολύ τουρισμό.
Ο Βρετανός ιστορικός Timothy Gordon Ash έγραψε στο blog των F.T. ότι αφού Ευρώπη και Ρωσία γυρίζουν την πλάτη στην Κύπρο, ίσως αυτή αποταθεί στην Τουρκία! …με αντάλλαγμα η Κύπρος να συμφωνήσει στους όρους του σχεδίου Ανάν για την ενοποίηση του νησιού. Έτσι, η Τουρκία θα εξοικονομούσε από τις σημαντικές αμυντικές δαπάνες της βόρειας Κύπρου, και ο Βορράς θα αποκτούσε πρόσβαση στα διαρθρωτικά κεφάλαια της Ε.Ε.
Με δυο λόγια, οι πάντες αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να παίζουν με τη φωτιά και ότι ο καθένας πρέπει να δείξει ευελιξία.