Αν για κάτι ξεχωρίζει ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας είναι γιατί πάντα ακόμα και αν όλα δείχνουν πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, εκείνος πάντα βρίσκει μία λύση, όσο παραπλανητική και αν είναι αυτή προκειμένου να βγαίνει πάντα αλώβητος.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Όμως μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, καθώς ήδη έχει καταναλώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού του κεφαλαίου και το αίσθημα που επικρατεί είναι πως αν δεν πετύχει συμφωνία για το χρέος έστω και μία μικρή απομείωση θα έχει κάνει ένα άλμα στο κενό.
Το άλμα στο κενό οφείλεται στην προνομοθέτηση όλων αυτών των μέτρων που δεσμεύουν την χώρα μέχρι και το 2019, ακόμα δηλαδή και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλίσει μία συμφωνία για το χρέος έστω και προσωρινού χαρακτήρα.
Σίγουρα αν περάσει και το Eurogroup του Ιουνίου χωρίς απόφαση για την αξιολόγηση και το χρέος τότε δεν θα μπορεί να πείσει ούτε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία κατευθύνεται η χώρα. Ενώ σταδιακά θα χρειαστεί πάλι να βάλει χέρι στα διαθέσιμα των ταμείων των υπουργείων προκειμένου να εξοφλήσει τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους.
Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει πως ίσως έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολιτικής του ρίσκου που συνεχίζει να ακολουθεί παρά τις πολλές υποχωρήσεις που έχει κάνει ως προς τον ευρωπαϊκό μανδύα και την επιτροπεία. Η πολιτική του ρίσκου έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει σαφές σχέδιο, ούτε οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές που να καθορίζουν την γραμμή πλεύσης της χώρας.
Παρόλα αυτά το παιχνίδι της εναλλαγής των Κυβερνήσεων που παίζουν οι δανειστές θα πρέπει σε κάποιο σημείο να τελειώσει και να μπορέσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να έρθουν σε ένα είδος συμφωνίας, καθώς οι πολίτες δεν αντέχουν τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση να φτάνει σε τέλμα.
Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι οι κυβερνήσεις να αλλάζουν κάθε δυο τρία χρόνια ανάλογα με το πότε οι δανειστές θεωρούν πως έχει τελειώσει ο πολιτικός χρόνος τους και όχι ανάλογα με την διαδικασία που προσδιορίζεται συνταγματικά. Για αυτό και θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής για να βγούμε επιτέλους από την επιτροπεία.