Η είδηση έπεσε χθες το βράδυ σαν βόμβα. Μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες ο ιδρυτής της Amazon αποφάσισε να προχωρήσει σε μιαν ιστορική αλλαγή στην κορυφή του κολοσσού ανακοινώνοντας ότι αργότερα το καλοκαίρι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία αναλαμβάνει ο Άντι Τζέισι, επικεφαλής μέχρι τώρα της Amazon Web Services. Ο ίδιος ο Μπέζος βέβαια δεν αποχωρεί εντελώς. Θα συνεχίσει από την θέση του επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο οργανωτικά υπόκειται στον Τζέισι. Σε υπόμνημα που απέστειλε στους εργαζόμενους, ο Μπέζος ανέφερε ότι δεν συνταξιοδοτείται, αλλά θα στρέψει την ενέργεια και την προσοχή σε “νέα προϊόντα και πρωτοβουλίες”.
“Σε κάθε περιβάλλον υπάρχει πάντα η ευκαιρία για καινοτομία, για αναδιαμόρφωση του τρόπου, με τον οποίο εργάζεται η βιομηχανία” παρατηρεί ο Εντ Άντερσον, αναλυτής από την εταιρεία μελέτης παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών Gartner. “Θέλω να πω ότι η Amazon δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που με την καινοτομία της φέρνει τα πάνω-κάτω στην αγορά. Αλλά είναι χαρακτηριστικό το εύρος, με το οποίο το έκανε ο Μπέζος. Δεν έχουν απομείνει πολλές αγορές ανέγγιχτες κατά μία έννοια σε σχέση με τα όσα έχει καταφέρει η Amazon”.
Η σκοτεινή πλευρά της Amazon
Αυτό το εύρος είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς με λόγια. Ό,τι ξεκίνησε με βιβλία μετατράπηκε σε ένα τεράστιο χώρο παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, από αλυσίδα σούπερ-μάρκετ μέχρι και την διαστημική εταιρεία Blue Origin συν την Washington Post. Η περίοδος της πανδημίας και ιδιαίτερα η περίοδος των Χριστουγέννων έκανε την Amazon να σπάσει πρώτη το όριο των 100 δις δολαρίων διπλασιάζοντας τα καθαρά της κέρδη στα 7,2 δις δολάρια. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της ζωής της Amazon. Γιατί υπάρχει και σκοτεινή. Ο Μπέζος κατηγορήθηκε ότι με την τεράστια δύναμή του στην αγορά και τις ασυναγώνιστες χαμηλές τιμές κατέστρεψε ο λιανεμπόριο. Στο στόχαστρο μπήκαν και οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ωστόσο δεν υπάρχει άλλο. Κάθονταν μέχρι πρότινος στον Λευκό Οίκο.
Αλλά η κύρια αιτία της έχθρας του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζεφ Μπέζος δεν ήταν η Amazon, αλλά η Washington Post, που τον είχε περάσει γενεές δεκατέσσερεις. “Νομίζω ότι η συνεισφορά του Μπέζος είναι ότι έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την αγορά, τη βιομηχανία, την κάθε βιομηχανία” συνοψίζει ο Εντ Άντερσον. Αλλά ο Μπέζος δεν έχει σκοπό να συνταξιοδοτηθεί. Ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Έστω και από ένα πιο διοικητικό πόστο.
Πηγή: Deutsche Welle