Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Τέλος εποχής – Η βουλή της Ιαπωνίας εγκρίνει την αποχώρηση του Ακιχίτο

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε έναν νόμο που θα επιτρέψει στον Αυτοκράτορα Ακιχίτο να αποποιηθεί τον θρόνο, το οποίο θα αποτελέσει σημαδιακό γεγονός στην ιστορία της ιαπωνικής μοναρχίας και θα επιτρέψει την άνοδο στον θρόνο του γιού του, διαδόχου Ναρουχίτο, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Ο Ακιχίτο, 83, που έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, εξέφρασε σε σπάνιες δηλώσεις του δημόσια πέρυσι τον φόβο ότι η ηλικία του μπορεί να τον δυσκολέψει στη συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Ο χαμηλών τόνων Ακιχίτο, ο πρώτος ιαπωνέζος αυτοκράτορας που ποτέ δεν θεωρήθηκε θεός, έχει εργαστεί επί δεκαετίες στη χώρα του και στο εξωτερικό να καταπραΰνει τις πληγές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος διεξάχθηκε στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο. Θα τον διαδεχθεί ο γιός του Ναρουχίτο, 57 ετών.

Σε ψήφο που μεταδόθηκε ζωντανά από την δημόσια τηλεόραση NHK, η Βουλή των Συμβούλων, το ανώτερο τμήμα του διθάλαμου κοινοβουλίου, πέρασε το νομοσχέδιο με λίγους βουλευτές να απέχουν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κατώτερο και ισχυρότερο τμήμα του κοινοβουλίου, ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας αποποίησης, καθώς και το χρονοδιάγραμμά του, αλλά σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης αυτό προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2018, όταν ο Ακιχίτο συμπληρώσει τρεις δεκαετίες στο θρόνο των χρυσανθέμων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων