Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Η Μόσχα αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την προστασία του πυρηνικού οπλοστασίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Boston Globe, δηλώνοντας ότι δεν χρειάζεται πλέον βοήθεια στη φρούρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Ρωσία.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο τέλος του 2014 όπως φαίνεται από ένα κείμενο με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου, το οποίο αποτελεί την απόφαση μιας συνάντησης στην οποία πήραν μέρος αξιωματούχοι από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, το State Department, το Πεντάγωνο και ρώσοι ομόλογοι τους.
Η συνεργασία για την προστασία των πυρηνικών αποτελούσε το υψηλότερο σημείο συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή, προβλέποντας ότι οι δυο χώρες από κοινού θα προφύλασσαν τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τα αποθέματα ουρανίου και πλουτωνίου για στρατιωτική χρήση. Στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν βοήθησει τη Ρωσία να καταστρέψει υλικά από το πυρηνικό της οπλοστάσιο και της είχαν παράσχει συστήματα συναγερμού για τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.
Η διακοπή της συνεργασίας είναι φυσικά απόρροια της ψύχρανσης των σχέσεων των δυο χωρών σχετικά με τα γεγονότα της Ουκρανίας. Στην ουσία, αυτό που υποδηλώνει η ρωσική πρωτοβουλία είναι ότι δεν θέλει να αναμειγνύονται οι ΗΠΑ στα εσωτερικά της, αφήνοντας υπόνοιες για μια νέα κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού. Η κίνηση της Ρωσίας είναι λογική, αφού καμιά κυρίαρχη χώρα δεν θα δεχόταν να έχουν πρόσβαση στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις υπηρεσίες μιας χώρας η οποία δεν φαίνεται να είναι σύμμαχος. Μην ξεχνάμε ότι οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ασία στρέφονται στην ουσία εναντίον της Ρωσίας, αφού η ασπίδα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σχεδόν κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, παρ’ ό,τι λογική και ίσως δικαιολογημένη, η απόφαση της ρωσικής πλευράς εγείρει ανησυχίες, καθώς συνιστά ένα μεγάλο πισωγύρισμα στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού, η θετική πορεία του οποίου τις τελευταίες δεκαετίες,με τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των μεγάλων δυνάμεων, ήταν ένα μήνυμα ανακούφισης απέναντι στον τρόμο του πυρηνικού ολέθρου. Αν οι μεγάλες δυνάμεις μπουν σε μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, σε μια διεθνή συγκυρία εξαιρετικά ασταθή, και χωρίς πλέον την υπεύθυνη εξωτερική πολιτική της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, τα πράγματα φαίνονται δύσκολα.