Η ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται σήμερα για την καταχώρηση των ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2022, η καταχώρηση γεννήσεων, γάμων, θανάτων και άλλων ληξιαρχικών πράξεων, των Ελλήνων πολιτών που συντάσσονται στην αλλοδαπή επιταχύνεται και απλοποιείται σημαντικά.
Κι αυτό διότι θα πραγματοποιείται απευθείας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τα κατά τόπους προξενεία, χάρη στη διασύνδεσή τους με το «Μητρώο Πολιτών», κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.
Έως και σήμερα, οι ομογενείς καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα προξενεία του τόπου διαμονής τους και η υπηρεσία τις προωθεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο, που έχει έδρα την Αθήνα. Η αναμονή για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών υπερβαίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και τους έξι μήνες.
Όπως ενημερώνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, από την έναρξη του νέου έτους όλα τα έμμισθα ελληνικά προξενεία αποκτούν πρόσβαση στο «Μητρώο Πολιτών» και πλέον όλες οι ληξιαρχικές πράξεις, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, θα καταρτίζονται και θα εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο εντός του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος, χωρίς να απαιτείται η αποστολή χειρόγραφων ληξιαρχικών πράξεων προς μεταγραφή στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.
Μέχρι την ως άνω ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος στα ελληνικά προξενεία, θα παρέχεται η δυνατότητα διασύνδεσης των αρμόδιων υπαλλήλων που παρακολούθησαν τα σχετικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, σε ένα δοκιμαστικό περιβάλλον του συστήματος, προκειμένου να έχουν το χρόνο να εξοικειωθούν με τη χρήση του. Με το νέο σύστημα ο πρόξενος δεν θα είναι πλέον ένας απλός διεκπεραιωτής του αιτήματος καθώς θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά τη διαδικασία μέχρι την τελική έκδοση, αφού ο προϊστάμενος της προξενικής Αρχής ή ο αρμόδιος υπάλληλος που θα έχει οριστεί από αυτόν θα μπορεί πλέον να συντάσσει ή να μεταγράφει τα ληξιαρχικά γεγονότα απευθείας στο «Μητρώο Πολιτών».
Επιπλέον, οι αλλαγές στη διαδικασία θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη δραστική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των ληξιαρχικών εγγραφών και στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ παράλληλα ο απόδημος πολίτης θα μπορέσει να έρθει αντιμέτωπος με ένα πιο φιλικό πρόσωπο του ελληνικού κράτους.
Εκτός αυτών, εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας των προξενικών αρχών όχι μόνο ως προς τα ληξιαρχικά γεγονότα αυτά καθαυτά αλλά και ως προς μια σειρά διοικητικών πράξεων που εξαρτώνται από αυτά, όπως η έκδοση διαβατηρίου.