Oι δυνατότητες και οι κίνδυνοι της ανωνυμίας άρχισαν να γίνονται εμφανείς πολύ πριν συνδεθούμε όλοι στο διαδίκτυο, ενώ με τον καιρό όλο και αυξάνονται.
Πολλές λύσεις έχουν προταθεί για το μίσος και το βιτριόλι που χύνεται σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά μία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής: οι ιστοσελίδες θα πρέπει να παρέχουν ένα «κουμπί πανικού», που επιτρέπει στα θύματα να καταγγείλουν τυχόν κακοποίηση και να μπλοκάρουν τους εν λόγω χρήστες. Ποιος εγγυάται όμως ότι το «κουμπί πανικού» δεν θα γίνει αντικείμενο κατάχρησης από τους ανωνύμους; Τι θα σταματήσει έναν ανώνυμο χρήστη του Twitter; Είμαστε σίγουροι ότι το Twitter μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα σε μια ισχυρή, αμφιλεγόμενη γνώμη και μια ανοιχτή δήλωση του μίσους;
Η Huffington Post έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανωνυμία πρέπει να σταματήσει και από τον επόμενο μήνα θα απαιτεί από τους σχολιαστές να δημοσιεύουν το πραγματικό τους όνομα.
«Η ελευθερία της έκφρασης δίνεται σε ανθρώπους που υποστηρίζουν αυτό που λένε και δεν κρύβονται πίσω από την ανωνυμία», σύμφωνα με τη Huffington. «Η διατήρηση ενός πολιτισμένου περιβάλλοντος για πραγματική συζήτηση ήταν πάντα σημαντικό για την Huffington Post».
«Από την πρώτη μέρα, τα σχόλιά στη σελίδα μας υπάγονταν σε κάποιο προληπτικό έλεγχο και έχουμε επενδύσει στην πιο προηγμένη τεχνολογία προληπτικού ελέγχου όσο και σε ανθρώπους που εργάζονται πάνω σε αυτό τον τομέα». «Τώρα θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να εξελίξουμε την πλατφόρμα μας για να καλύψει τις ανάγκες του νέου Internet».
Οι ιστοσελίδες προσπαθούν εδώ και χρόνια να ελέγξουν τους σχολιαστές που αναφέρουν αναλήθειες έως και πικρόχολα σχόλια και οι οποίοι προστατεύονται από το καθεστώς ανωνυμίας.
Πολλά ειδησεογραφικές σελίδες έχουν συστήματα προληπτικού ελέγχου που απομακρύνουν προσβλητικά σχόλια, ενώ άλλες ιστοσελίδες έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν την αξιοπιστία των σχολιαστών ζητώντας εγγραφή σε ένα λογαριασμό στο Facebook ή άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.