Ηρθε πλέον η στιγμή, κατά την οποία ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Google έφθασε εκεί, όπου προ πολλών ετών είχε φθάσει η Microsoft, μία άλλη τεράστια εταιρεία του κλάδου αυτού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών στρέφεται δικαστικά κατά της Google, θυγατρικής της Alphabet, υποβάλλοντάς της μήνυση – και ο λόγος είναι η εκ θεμελίων αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στο πεδίο της αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Οι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο μάλλον δεν θα βοηθήσουν παρά ελάχιστα τον σκοπό της εταιρείας, ακόμα και αν προκύψει αλλαγή φρουράς και αναδειχθεί νικητής ο Τζο Μπάιντεν του κόμματος των Δημοκρατικών. Ο όμιλος με τη χρηματιστηριακή αξία του 1 τρισ. δολαρίων πρόκειται να αντιμετωπίσει μία μακράς διαρκείας μάχη.
Μέχρι σήμερα η Google είχε αποδειχθεί ικανότατη να αποφεύγει τις αρμόδιες αρχές. Λόγου χάριν, το 2012, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα συνέστησαν να υποβληθεί μήνυση στον κολοσσό, διότι εφήρμοζε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου του ότι εμπόδισε τους διαφημιστές να διοργανώνουν εκστρατείες σε άλλες πλατφόρμες. Αντ’ αυτής της κίνησης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου απλώς εξασφάλισε κάποιες υποσχέσεις της Google, η οποία είπε ότι θα τροποποιήσει τις πρακτικές της. Δεκάδες στελέχη της εν λόγω εταιρείας βρέθηκαν να εργάζονται σε υπηρεσίες και φορείς της αμερικανικής κυβέρνησης επί Μπαράκ Ομπάμα και αντιστρόφως.
Εκτοτε, αφότου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου δεν κινήθηκε νομικά κατά της Google, εκείνη γιγαντώθηκε και σε μέγεθος και σε σημασία, προσθέτοντας στη χρηματιστηριακή της αξία 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Μαζί με την εταιρεία, που διαχειρίζεται το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο του Facebook, η Google δεσπόζει στις ψηφιακές διαφημίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, ακόμα και αυτή η διατύπωση υποβαθμίζει τον βαθμό του ελέγχου, τον οποίο ασκεί. Το τρέχον έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας ερευνών αγοράς eMarketer, η Google θα αποκομίσει το 70% και πλέον των δαπανών από την αναζήτηση διαφημίσεων, ενώ στη δεύτερη θέση ο έτερος τεχνολογικός κολοσσός της Amazon θα έχει μόλις το 16% από την πίτα. Εν αντιθέσει με τα όσα συνέβαιναν επί Μπαράκ Ομπάμα, ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ έχει ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση να βάλει χαλινάρι στους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας. Ο δε γενικός εισαγγελέας Μπιλ Μπαρρ έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητά του το να υποβάλει μήνυση εις βάρος της Google. Στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι στρέφεται νομικά κατά του ομίλου, κατηγορώντας τον ότι κατά τρόπο παράνομο έχει δημιουργήσει και διατηρήσει ένα μονοπώλιο στο πεδίο της διαδικτυακής αναζήτησης και της αναζήτησης διαφημίσεων, χρησιμοποιώντας πρακτικές, όπως το να πληρώνει εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων και άλλες, με στόχο να εγκαθιστούν την Google ως την εξ ορισμού παρεχόμενη μηχανή αναζήτησής τους στις αντίστοιχες συσκευές.
Η μητρική Alphabet υπό τη διοίκηση του Σαντάρ Πιτσάι πιθανώς να μπορέσει να εξασφαλίσει κάποια πίστωση χρόνου με αντιμήνυση. Ενδεχομένως να σκέπτεται ότι ένας και πάλι Δημοκρατικός πρόεδρος, όπως ο Τζο Μπάιντεν ίσως να αποδειχθεί περισσότερο φιλικά διακείμενος απέναντι στην εταιρεία του. Ωστόσο, ακόμα κι αν επέλθει αλλαγή, ο Σαντάρ Πιτσάι έχει μπροστά του ένα βουνό, που πρέπει να ανέβει. Αφότου η αρμόδια Υποεπιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχει το κόμμα των Δημοκρατικών, ολοκλήρωσε την 16μηνη έρευνά της, στις 6 Οκτωβρίου συνέστησε τρόπους να αναβαθμιστεί ο ανταγωνισμός στην υψηλή τεχνολογία. Οι προτάσεις της ποικίλλουν από τη θέσπιση αυστηρότερης νομοθεσίας έως και την πιθανή διάσπαση ορισμένων πλατφορμών.
Πηγή: Kathimerini.gr