Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προφανή μετατόπιση της θέσης της κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές.
“Το γεγονός είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ”, ανέφερε συγκεκριμένα η Mέρκελ σε debate με τον σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό της αντίπαλο, Μάρτιν Σούλτς.
“Θα μιλήσω στους συναδέλφους μου στην ΕΕ για να δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή θέση γι ‘αυτό το ζήτημα, ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα”, πρόσθεσε η Μέρκελ.
Τα σχόλια αυτά αναμένεται να επιδεινώσουν τους ήδη φθαρμένους δεσμούς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν χειρτερεύσει από τη συστηματική καταστολή των αντιπάλων του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Παρά ταύτα, ακόμα δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται εν μέσω εθνικών θρησκευτικών εορτών.
Τα σχόλια της Mέρκελ ήρθαν σχεδόν κατ’ ανάγκη μετά την έκπληξη που της προκάλεσε ο Σούλτς υποσχόμενος να πιέσει για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων εάν εκλεγεί καγκελάριος στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
“Εάν γίνω καγκελάριος, αν μου δώσει τη σχετική εντολή ο λαός αυτής της χώρας, τότε θα προτείνω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τερματίσουμε τις συνομιλίες ένταξης με την Τουρκία”, είχε δηλώσει πιο πριν ο Σουλτς. “Εάν μπορούμε να πείσουμε όλες τις χώρες για κάτι τέτοιο δεν γνωρίζω. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα αγωνιστώ γι ‘αυτό.”
Η Μέρκελ προειδοποίησε αρχικά για μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να θέσει σε κίνδυνο τους δεσμούς με την Τουρκία σε μια εποχή που οι Γερμανοί πολίτες φυλακίζονται εκεί.
Να αναφερθεί, ειρήσθω εν παρόδω, ότι δώδεκα Γερμανοί πολίτες βρίσκονται υπό κράτηση στην Τουρκία με πολιτικές κατηγορίες, τέσσερις από τους οποίους κατέχουν διπλή υπηκοότητα.
“Δεν σκοπεύω να διακόψω τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία μόνο και μόνο επειδή είμαστε σε προεκλογική εκστρατεία και θέλουμε να δείξουμε ο ένας τον άλλον ποιος είναι πιο σκληρός”, είχε υπογραμμίσει η Γερμανίδα καγκελάριος.
Εντούτοις, τη στιγμή που οι συντονιστές της συζήτησης προχώρησαν και έθεσαν στους δυο υποψηφίους μια ερώτηση σχετικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η Μέρκελ επέστρεψε στο θέμα της Τουρκίας, ξαφνικά ρίχνοντας το βάρος της στο τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Δεν είναι κρυφό βέβαια το γεγονός ότι το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), έχει από καιρό αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίθετα, το πράσινο φως για τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία δόθηκε μήνες πριν η Μέρκελ γίνει καγκελάριος το 2005 και πάντα ανέφερε ότι θα σεβαστεί αυτή την απόφαση, χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις ως “ανοιχτές”.
Οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εντείνει τις επικρίσεις τους για τον Ερντογάν.
Συνεπώς, αυτό που ουσιαστικά απομένει να γίνει, ανεξάρτητα από τις γερμανικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους, είναι ο de facto τερματισμός των όποιων διαπραγματεύσεων με την Τουρκία περί εισδοχής της στους κόλπους της ΕΕ. Αυτό βέβαια, καθότι θα ξεπερνά σε δυναμική μια απλή ρητορική, θα επιφέρει και τις ανάλογες αντιδράσεις από την Άγκυρα και σε άλλους τομείς, όπως το μεταναστευτικό και τη δέμευσή της για έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη. Και κάτι τέτοιο σίγουρα θα είναι επιζήμιο, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Ελλάδα συγκεκριμένα, που αγωνίζεται να φιλοξενήσει τις χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που φαίνεται να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, βάσει και του κανονισμού του Δουβλίνου.
Πηγές: Reuters, Euronews