Ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ, κατηγόρησε ευθέως τη ‘Δύση’ ότι προσπαθεί εσκεμμένα να πλήξει τη Ρωσική Οικονομία με τις κυρώσεις που εφαρμόζει και εγκαινιάζει το νέο καθόλα ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Σε «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία σκοπεύει η Δύση, όπως καταγγέλλει ο υπουργός εξωτερικών Σεργέι Λαβρόφ μέσα από τις κυρώσεις που εφαρμόζει με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
Το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass μεταδίδει τις δηλώσεις του Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας στη Μόσχα πως «Όσον αφορά το νόημα πίσω από τη χρήση αυτών των πιεστικών μέτρων, η Δύση καθιστά ξεκάθαρο πως δεν θέλει να υποχρεώσει τη Ρωσία να αλλάξει πολιτική αλλά θέλει να εξασφαλίσει αλλαγή καθεστώτος». Αντίθετα με κυρώσεις που επεβλήθησαν στο παρελθόν στο Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, στην περίπτωση της Ρωσίας ο στόχος είναι να πληγεί η οικονομία της, θεωρεί ο ρώσος υπουργός εξωτερικών. «Τώρα, δημόσια πρόσωπα σε χώρες της Δύσης λένε πως χρειάζεται να επιβληθούν κυρώσεις που θα καταστρέψουν τη [ρωσική οικονομία] και να προκαλέσουν δημόσιες διαμαρτυρίες», σημείωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.
Είχα πρόσφατα γράψει για τις δηλώσεις του Τζον Μπάιντεν που προειδοποιούσε τη Ρωσία με διεθνή απομόνωση, αν επιμείνει στη στάση της στην ουκρανική κρίση. Ο Λαβρόφ απάντησε στον Τζον Μπάιντεν του ΝΑΤΟ, ότι η Ρωσία διατηρεί κανονικές σχέσεις με «τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών» και «δεν υπάρχει απομόνωση».
Ο δυναμίτης όμως στα όσα είπε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ήταν ότι «κανείς δεν σχεδιάζει να αυτοπυροβοληθεί ακυρώνοντας τη συνεργασία με την Ευρώπη. Αλλά οι πάντες καταλαβαίνουν πως το ‘business as usual’ δεν είναι πλέον δυνατό».
Μετά τις απειλές του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ και την απάντηση του ρώσου υπουργού, πλέον περνάμε και επίσημα σε μια ψυχροπολεμική ρητορική η οποία ωστόσο είναι πολύ εύκολα να ‘θερμανθεί’ τοπικά δεδομένων των συνθηκών στην Ανατολική Ουκρανία. Ως τώρα η επιθετική στάση της Ρωσίας σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να χρησιμοποιεί η Ρωσία την ανατολική Ουκρανία ως ζωτικό χώρο. Όμως δεν είχε σκοπό να φτάσει στο σημείο να κάνει εχθρό της ολόκληρη την ΕΕ. Είναι από την άλλη η Ευρωατλαντική Συμμαχία που δράττεται της ευκαιρίας να κάνει την Ουκρανία προκεχωρυμένο της φυλάκιο στα σύνορα με τη Ρωσία, δημιουργώντας παράλληλα ένα διεθνή συντονισμό ενάντια στην ραγδαία αναπτυσσόμενη ρωσική οικονομία.