Την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος υδρογόνου κάτω από το ορυχείο χρωμίου στην Bulqiza της Αλβανίας ανακοίνωσε με δημοσίευσή της στο Science μια ερευνητική ομάδα γεωλόγων που συνεργάζεται με Ινστιτούτα στη Γαλλία και ερευνητές από την Αλβανία. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψή τους αφορά τη μεγαλύτερη φυσική ροή υδρογόνου που έχει καταγραφεί στην ιστορία.
Όπως αναφέρει πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της Albania Daily News, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι κάτω από το συγκεκριμένο ορυχείο βρίκεται ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογόνου. Το κοίτασμα βρίσκεται ανάμεσα σε τμήμα του φλοιού και του μανδύα της γης, το οποίο κάποτε βρισκόταν στον πυθμένα του ωκεανού και διαβρώθηκε όταν η τεκτονική πλάκα γλίστρησε κάτω από μια άλλη. Με τη συγκεκριμένη μετατόπιση σχηματίστηκε μια βραχώδης ζώνη που ονομάζεται οφιόλιθος. Τα γεωλογικά γνωρίσματα υποδεικνύουν ότι τέτοιες ζώνες περιέχουν αποθέματα υδρογόνου, εξ ου και η συγκεκριμένη αποτέλεσε πεδίο επισταμένων ερευνών.
Η ομάδα ερευνητών που πραγματοποίησε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science ανέφερε την ύπαρξη μεγάλης ροής καθαρού υδρογόνου μέσα από αεραγωγούς, αλλά και την ανάβλυση πολλών φυσαλίδων σε διάφορα σημεία, καθώς και αρκετές εκρήξεις που σημειώθηκαν εκεί τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, οι ερευνητές μέτρησαν τη διαρροή σε πολλά σημεία του ορυχείου και χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να υπολογίσουν τη συνολική ποσότητα του διαφυγόντος υδρογόνου. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς η ροή υπολογίζεται σε περίπου 200 μετρικούς τόνους υδρογόνου το χρόνο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη φυσική ροή που έχει καταγραφεί στην ιστορία.
πηγή: energypress.gr