Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Η Tesla κόβει μισθούς και βγάζει σε άδεια εργαζομένους και… ο Μασκ εισπράττει 700 εκατ. δολάρια

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την εποχή της “Μεγάλης Ύφεσης”, ο Έλον Μασκ κατάφερε να “ξεκλειδώσει” την πρώτη δόση του τεράστιου πακέτου αποδοχών του, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 55 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Tesla μπορεί να “βυθίστηκε” στα μέσα Μαρτίου, μαζί με την υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά έκτοτε η τιμή της έχει υπερδιπλασιαστεί. Με την τιμή του τίτλου να κλείνει δε στα 768,21 δολάρια την Τρίτη, η μέση κεφαλαιοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο σε διάστημα 6 μηνών όσο και 30 ημερών, υπερβαίνει πλέον τα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Capital IQ.

Άρα ο Μασκ έχει επιτύχει και τον τελευταίο στόχο που προβλέπει το πακέτο αποδοχών του προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση της αμοιβής του, καθώς έχει εκπληρώσει ήδη τους άλλους δύο στόχους-προϋποθέσεις, που αφορούσαν το ύψος των εσόδων και των προσαρμοσμένων κερδών της Tesla.

Με άλλα λόγια, άνοιξε πλέον ο δρόμος για να λάβει από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δικαιώματα αγοράς 1,69 εκατομμυρίων μετοχών της Tesla, με τιμή άσκησης 350,02 δολάρια ανά μετοχή. Η προ φόρων αξία των δικαιωμάτων, με βάση τη χθεσινή τιμή (5/5) της μετοχής, ανέρχεται στα 706 εκατ. δολάρια. Η καθαρή περιουσία του Μασκ ανέρχεται ήδη σε 39 δισ. δολάρια, με βάση τις εκτιμήσεις του Forbes.

Παράλληλα, η Tesla από τη μεριά της, τον περασμένο μήνα, έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια χιλιάδες εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια, ενώ προχώρησε και σε οριζόντιες περικοπές αμοιβών για όλους τους υπαλλήλους της. Σύμφωνα με σημείωμα του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Tesla που έφτασε στα χέρια του Forbes, από τις 13 Απριλίου οι απολαβές των ανωτέρων στελεχών της εταιρείας, από τη θέση του αντιπροέδρου και άνω, περικόπηκαν κατά 30%, ενώ για τα υπόλοιπα στελέχη, από διευθυντές και πάνω, η μείωση διαμορφώθηκε στο 20%. Σε όλο το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό της εταιρείας η μείωση των μισθών ήταν της τάξης του 10%. Σύμφωνα μάλιστα με το σημείωμα, οι περικοπές αμοιβών “αναμένεται να ισχύσουν μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου”.

ΠΗΓΗ:CAPITAL.GR

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων