Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Tesla: Νέα ανατρεπτική πρόταση αυτόνομου οχήματος

Η έμπνευση ανήκει στον πορτογάλο σχεδιαστή Fabio Martins ο οποίος μέσα από μια νέα του δουλειά προτείνει τα Tesla Pods, τα αυτόνομα οχήματα που ουσιαστικά βασίζονται σε μια πλατφόρμα τύπου skateboard επάνω στην οποία μπορούν να «κουμπώσουν» διάφορα είδη καμπίνας ανάλογα με τις απαιτήσεις για ιδιωτικές μετακινήσεις ή μαζικές και εμπορευματικές μεταφορές.
Η ιδέα δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο δημιουργικότητας καθώς κατά καιρούς έχουμε δει αρκετές αντίστοιχες προτάσεις οι οποίες μάλιστα αρχίζουν και πληθαίνουν μαζί με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Βέβαια πρέπει να συμφωνήσουμε πως ένα τέτοιο project ταιριάζει απόλυτα στο προοδευτικό και καινοτόμο προφίλ της Tesla η οποία σίγουρα θα ήθελε να ηγηθεί μιας τέτοιας νέας τάσης.

Η βασική ιδέα αφορά την δημιουργία μιας ηλεκτρικής πλατφόρμας με δυνατότητα απόλυτης αυτονομίας οδήγησης Επιπέδου 5. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι τύπου skateboard και θα μπορεί να δεχτεί διαφόρων ειδών κάψουλες οι οποίες θα είναι διαμορφωμένες για διαφορετικές χρήσεις όπως για παράδειγμα την μεταφορά λίγων ή πολλών επιβατών, εμπορευμάτων ή άλλων αγαθών. Η αλλαγή της κάψουλας επάνω στην πλατφόρμα θα είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή του διαθέσιμου στόλου οχημάτων στις εκάστοτε μεταφορικές ανάγκες. Μέχρι στιγμής μια τέτοια ιδέα είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς για να είναι βιώσιμη θα πρέπει η σχετική τεχνολογία να έχει τελειοποιηθεί και δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες αποκλείοντας κάθε πιθανότητα λάθους. Ωστόσο βλέποντας τον ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι εξελίξεις δεν πρέπει να αμφισβητούμε πως μια τέτοια πραγματικότητα δεν θα αργήσει να έρθει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων