Κάποτε ήταν οι λυχνίες, μετά ακολούθησαν οι μαγνητικές κάρτες και έπειτα οι δισκέτες. Από σκληρούς δίσκους, CD, DVD, τελικά οδηγηθήκαμε σε κάρτες μνήμης και USB. Ηδη όμως έχει δημιουργηθεί κάτι τρομερά ανώτερο κι από αυτά.
Το επόμενο, πολύ μεγάλο, βήμα στην αποθήκευση δεδομένων έχει ήδη γίνει, αφού επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Southampton έχουν δημιουργήσει έναν αποθηκευτικό «ογκόλιθο» σε μέγεθος… κουμπιού. Το νέο αποθηκευτικό μέσο κατασκευάστηκε σε επίπεδο νανομέτρων, με τους επιστήμονες του τμήματος Optoelctronics Research Centre να αναπτύσσουν μια μέθοδο καταγραφής και ανάγνωσης δεδομένων σε πέντε διαστάσεις. Εξού και το όνομα του, 5D δίσκος.
Οι 5D δίσκοι θα έχουν δυνατότητα αποθήκευσης έως και 360TB, ενώ παράλληλα θα αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι 1.000 βαθμών Κελσίου. Αλλο ένα πολύ εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των νέων δίσκων αποθήκευσης είναι η αντοχή τους στον χρόνο. Οι δίσκοι θα είναι σχεδόν… αθάνατοι, αφού θα αντέχουν (σε φυσιολογικές συνθήκες) για πάνω από 10 δισεκατομμύρια χρόνια! Απλούστερα, οι δίσκοι αυτοί θα είναι εντελώς άφθαρτοι.
Ενα ταχύτατο laser, με πολύ έντονες ριπές φωτός πάνω σε τρία στρώματα νανο-κουκίδων λειτουργεί σχεδόν ακαριαία, καταγράφοντας τα δεδομένα μέσα στον δίσκο. Οι πέντε διαστάσεις αποθήκευσης επιτυγχάνονται, αφού ρόλο παίζει το μέγεθος και ο προσανατολισμός του αρχείου, σε συνδυασμό με τις τρεις διαστάσεις στις οποίες είναι τοποθετημένα αυτά μέσα στις νανοκατασκευές.
Η νέα μορφή αποθήκευσης θα φανεί πάρα πολύ χρήσιμη σε οργανισμούς που οφείλουν να σώζουν μεγάλο αριθμό αρχείων, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία αλλά και κυβερνήσεις, αφού θα έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει τα πάντα μέσα σε λίγους μόνο δίσκους.
Οι άνθρωποι που κατασκεύασαν αυτό το ιστορικό αποθηκευτικό μέσο, θέλησαν να το δοκιμάσουν τοποθετώντας μέσα του κάποια από τα πιο σημαντικά αρχεία στην ιστορία. Ετσι, τα πρώτα αρχεία που τοποθετήθηκαν σε δίσκο 5D από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Southampton ήταν η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Magna Carta και η Βίβλος.
Ο καθηγητής Peter Kazansky, ένας από τους επικεφαλής της κατασκευής του απίθανου μέσου αποθήκευσης, δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό αν σκεφτείς πως δημιουργήσαμε την τεχνολογία ώστε να αποθηκεύσουμε έγγραφα και πληροφορίες στο διάστημα για τις επόμενες γενιές. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία απόδειξη του πολιτισμού μας. Ολα όσα μάθαμε δε θα ξεχαστούν»