Μετά το «καμπανάκι» που χτύπησαν οι ειδικοί για την «τριδημία» με την οποία πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι τον χειμώνα, η πιο συχνή ερώτηση που ακούγεται μεταξύ των πολιτών είναι, τι σημαίνει “RSV”. Ο RSV, εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, είναι ένας ιός ο οποίος δημιουργεί μία ιογενή λοίμωξη που μοιάζει είτε με κοινό κρυολόγημα είτε με γρίπη.
Ωστόσο μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, επισήμανε ότι η ουσία είναι ότι εκτός από τον κορονοϊό, έχουμε διάφορους ιούς που μεταδίδονται αερογενώς, δηλαδή έχουν τον ίδιο τρόπο μετάδοσης όπως ο κορονοϊός και η γρίπη.
Αυτό που επισημαίνεται καταρχήν, είναι ότι τα συμπτώματα δεν μπορούν να διακρίνουν τη μία ιογενή λοίμωξη από την άλλη, ιδιαίτερα τώρα που ο κορονοϊός εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο με συμπτώματα και σημεία από το ανώτερο αναπνευστικό και λιγότερο πνευμονία. Μπορεί να πονάει πολύ ο λαιμός, σε άλλα άτομα μπορεί να κάνουν περισσότερο μυαλγίες, σε άλλα άτομα περισσότερο βήχα, αλλά δεν μπορεί κανείς να τα διακρίνει με βάση τη συμπτωματολογία.
«Επομένως, όταν έχουμε συμπτώματα ή αισθανόμαστε ότι έχουμε συμπτώματα, είμαστε σε έναν κλειστό χώρο, είναι χρήσιμο να συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα, διότι αυτό θα μειώσει τη μετάδοση όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και της γρίπης και άλλων ανάλογων ιογενών λοιμώξεων. Τρίτον, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα για τη γρίπη, για δύο λόγους. Πρώτα από όλα η γρίπη έχει έρθει πιο γρήγορα φέτος από άλλες χρονιές, ενώ λόγω της καραντίνας τα προηγούμενα χρόνια και των λοκντάουν για μεγάλο χρονικό διάστημα η έκθεση στον ιό της γρίπης τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μικρότερη, επομένως δεν υπάρχει το ίδιο ποσοστό ανοσίας. Αυτά είναι τα τρία βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να έχουμε υπόψη μας και φαίνεται ότι η γρίπη είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα φέτος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.
Σε σχέση με το ότι πολλοί σκέφτονται λόγω της καλοκαιρίας και επειδή ακόμη δεν χρειάζεται να συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο όταν θα κρυώσει ο καιρός, η εκτίμηση του κ. Δημόπουλου είναι ότι θα πρέπει όποιος σκοπεύει να το κάνει, να σπεύσει. Αφενός απαιτούνται δεκαπέντε μέρες με τρεις βδομάδες για να δημιουργήσει κανείς τα αντισώματα, όπως επίσης και τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι έχει έρθει νωρίτερα η γρίπη απ’ ό, τι άλλες χρονιές. «Μην ξεχνάμε ότι και πριν τον κορονοϊό κάθε χρόνο είχαμε μία επιδημία έλλειψης κρεβατιών σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης» προσέθεσε ο κ. Δημόπουλος.
Όσο για τον RSV, συνήθως δημιουργεί ήπιες λοιμώξεις, αλλά επισημαίνεται, εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, διότι τα μέτρα προφύλαξης όπως η αποστασιοποίηση, η μάσκα, ιδιαίτερα όταν έχουμε συμπτώματα, η αποφυγή να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους σε κλειστούς χώρους, όλα αυτά που γνωρίζουμε τώρα εδώ και τρία χρόνια θα μειώσει και τη μετάδοση και αυτού του ιού.
Επιπλέον, τόνισε ότι αν έχουμε συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή πυρετό ή καταβολή ή δέκατα είναι πάρα πολύ χρήσιμο και σημαντικό να κάνουμε ένα τεστ, να δούμε εάν πρόκειται για κορονοϊό ή όχι.
Ερωτηθείς σε σχέση με το long covid, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε ότι έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, επομένως δεν μπορεί οτιδήποτε παρουσιάζεται, να αποδίδεται εκεί. «Ο ορισμός είναι να έχουμε συμπτώματα που πιθανά να σχετίζονται με τον κορονοϊό 2 μήνες μετά την μόλυνση, αλλά να είναι κάτι το οποίο να είναι συνεχές, όχι να έχουμε περάσει τον Φεβρουάριο, να είμαστε καλά και τώρα τον Νοέμβριο να παρουσιαστεί κάτι και να λέμε ότι έχει σχέση με αυτό» ανέφερε.
Πάντως επειδή δεν είναι απόλυτα σαφής η διάγνωση και η έρευνα είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, άνθρωποι οι οποίοι έχουν απώτερα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με κόπωση, κεφαλαλγία, «θόλωση», απώλεια ή μείωση της γεύσης και της όσφρησης, χρειάζεται μια παρακολούθηση.