Συνέντευξη στον Δημήτρη Κατσαρό
Συνέντευξη Θ. Φορτσάκη στο RP: «Χωρίς φοιτητικό συνδικαλισμό, δεν μπορεί να ζήσει το Πανεπιστήμιο»
Συναντώντας από κοντά τον μειλίχιο κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, βουλευτή επικρατείας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος με εκείνον που συνδέθηκε με την προσπάθεια «επιβολής της τάξης» στα Πανεπιστήμια, κάτι που όπως ο ίδιος διαπιστώνει, δεν μπόρεσε να γίνει.
Χωρίς να έχει υπόψιν του τις ερωτήσεις, απάντησε συγκροτημένα και σύντομα σε ό,τι ερωτήθηκε, αποδίδοντας ο ίδιος το συγκροτημένο του λόγο, στα χρόνια της εμπειρίας του ως καθηγητή στο Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Φορτσάκης δηλώνει πως «οι καλύτεροι οδηγούν τη χώρα», σχολιάζοντας τις απόψεις του υπουργού παιδείας περί αριστείας, σημειώνοντας πως η ισότητα πρέπει να υπάρχει στην «εκκίνηση και όχι την άφιξη».
Ο κ. Φορτσάκης μεταπήδησε στην πολιτική, αφήνοντας την προηγούμενη θέση του στο Πανεπιστήμιο, «το σπίτι του» όπως το χαρακτηρίζει για να ασχοληθεί με τα ζητήματα της παιδείας από τη θέση του βουλευτή. Άλλωστε ο ίδιος παραδέχεται ότι η θητεία του ως πρύτανη πήρε πολιτικό χαρακτήρα.
Εκεί πάντως που μας προκαλεί έκπληξη είναι όταν από όλα τα θετικά στοιχεία του ελληνικού πανεπιστημίου, εκείνο που επιλέγει ως πρώτο είναι «η αίσθηση ελευθερίας» που διέπει την ελληνική ακαδημαϊκή ζωή. Βρίσκει θετική τη συνεισφορά του φοιτητικού συνδικαλισμού στην ακαδημαϊκή ζωή, ο οποίος ωστόσο μαστίζεται από την κομματοκρατία. Θέλει η γνώμη των φοιτητών να παίζει ρόλο στις αποφάσεις, οι φοιτητές να συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα, αλλά να μην συνδιοικούν το Πανεπιστήμιο.
Συγχαίρει για το έργο τους, τους τρεις υπουργούς παιδείας που έχουν συνδεθεί με τις μεγαλύτερες συγκρούσεις με το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, τις κκ. Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου και τον Γεράσιμο Αρσένη.
Δεν διστάζει ωστόσο να συγκρουστεί και με πάγιες θέσεις για την παιδεία τις οποίες υποστήριξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την άποψή του για «ελεύθερη είσοδο στο Πανεπιστήμιο» χωρίς εξετάσεις, με την ελπίδα να οργανωθεί και να απελευθερωθεί η «αγορά των πανεπιστήμιων» και να μπορεί να προσελκύσει ξένους φοιτητές.
Με ενδιαφέρουσες απόψεις επίσης στα ζητήματα της σχέσης Πανεπιστημίου – Αγοράς και στις πηγές χρηματοδότησης της έρευνας αλλά και σε θέματα οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής, ο κ Φορτσάκης μας έδωσε την αίσθηση ότι ήρθε στην πολιτική για να μείνει.