«Παρακολουθούμε το φαινόμενο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί διεθνώς και πώς θα επηρεάσει την εξέλιξη των τιμών και στη χώρα μας. Αφού το αξιολογήσουμε -διότι είναι ευμετάβλητο το διεθνές σκηνικό- και εφόσον υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες είναι κάτι που θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο, τότε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απόφαση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σε σχέση με το ενδεχόμενο να επανέλθει η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία.
Για το πότε θα γνωρίζουμε τις σχετικές αποφάσεις, ο κ. Κοντογεώργης, τόνισε ότι τον τελευταίο έναν-ενάμιση χρόνο η αγορά ενέργειας είναι αρκετά ευεπηρέαστη, επομένως «πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα δούμε πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε ό,τι χρειαστεί».
Για το τι αλλάζει φέτος με το επίδομα θέρμανσης και πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δικαιούχους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι «είναι θέμα ημερών και στόχος είναι να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν σε ΚΥΑ η απόφαση, μέχρι το τέλος του Νοέμβρη να έχει ανοίξει η πλατφόρμα και το Δεκέμβριο να γίνουν οι καταβολές». Υπογράμμισε, ότι δέσμευση του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού είναι, εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες και αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί προς το τέλος του χρόνου, να συνεχιστεί και με το νέο έτος. «Κοιτάζουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θα έχουν περισσότερη ανάγκη αυτό τον χειμώνα που έρχεται» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς τι προβλέπεται για εκείνους που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και θα στραφούν στο πετρέλαιο, ο κ. Κοντογεώργης είπε πως αυτά θα διευκρινιστούν με την ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί και «προφανώς θα υπάρχει μία κινητροδότηση, όπου αυτό είναι εφικτό».
Ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, απαντώντας στο εάν θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις στο τέλος του έτους για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους αλλά και μείωση του ΦΠΑ σε διάφορα είδη ανάγκης, όπως το γάλα, επισήμανε αφενός ότι «η όποια ενίσχυση θα δίνεται, θα πρέπει να καταλήγει στους πολίτες κι αυτό αφορά και τον ΦΠΑ» αφετέρου τόνισε πως «η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι να μπορέσουμε όσο είναι αυτό στο δικό μας πλαίσιο ευθύνης και επιρροής, να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, ταυτόχρονα να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και βεβαίως να ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών».