Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στις δύο αμερικανικές τράπεζες και σε σχέση με τον φόβο που εκφράζεται για την πιθανότητα επανάληψης μιας κρίσης αντίστοιχης του 2008, ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ξεκαθάρισε κατά πόσο ευσταθεί αυτή η ανησυχία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Όχι» απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Πελαγίδης, γιατί «δεν είναι μια κρίση πιστωτική». Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια κρίση που «έχει να κάνει με τις επενδύσεις που έχουν γίνει από αυτούς τους οργανισμούς, οι οποίοι εμπλέκονται με ταprivate equity funds και με τις νεοφυείς επιχειρήσεις». Περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη εκεί, ο κ. Πελαγίδης είπε τα εξής. «Καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια στην αγορά του σταθερού εισοδήματος, ενώ αυτοί επένδυσαν τις καταθέσεις οι οποίες ήταν αυξημένες, σχεδόν είχαν διπλασιαστεί, τουλάχιστον για αυτήν την τράπεζα, σε χαρτιά τα οποία όταν αναγκάστηκαν να τα ρευστοποιήσουν στο εμπορικό τους κομμάτι, εμφάνισαν ζημίες. Επομένως, οι καταθέτες, οι εταιρείες άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, όσο αυτό συμβαίνει και αναγκάζονται να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία οι τράπεζες, τα οποία έχουν υποτιμηθεί στις αγορές, αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικά κενά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οπωσδήποτε μια μόλυνση σε κάποιο βαθμό, διότι αυτό αφορά επιχειρήσεις, διασυνδέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων».
Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτή την υπόθεση, υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης και τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση κάποιον κίνδυνο μόλυνσης, ενώ οι καταθέσεις στη χώρα μας είναι 100% ασφαλείς
«Σημασία όμως έχει αυτό που λέμε, το συμβολικό της κατάστασης. Διότι όταν αρχίσει ο κόσμος και οι εταιρείες να ανησυχούν, καταλαβαίνουμε ότι η αξιοπιστία που είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα στη νομισματική πολιτική και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οπωσδήποτε υπόκειται σε κάποιες αναταράξεις» σημείωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.